V torek odprejo Eataly

V torek bodo v Trstu svečano odprli težko pričakovano pridobitev, gastronomsko trgovsko središče Eataly. V nekdanjih skladiščih vina na osrednjem tržaškem nabrežju bodo na več kot 3000 kvadratnih metrih v treh etažah na sodoben, butični način, ponujali vrhunsko italijansko gastronomijo, a tudi z lokalnim in čezmejnim pridihom.

Eataly bo od torka vabil v nekdanje pristaniško skladišče za 
vino na tržaškem obrežju.  Foto: Katja Gleščič
Eataly bo od torka vabil v nekdanje pristaniško skladišče za vino na tržaškem obrežju.  Foto: Katja Gleščič

Za nekdanje pristaniško skladišče vin, staro sicer več kot 100 let, ki je dolgo samovalo, so imeli v Trstu kar nekaj načrtov. Da bo na njegovem mestu, denimo, kongresni center ali pa velik mestni akvarij. Ta snovanja se niso izšla, slednjič pa je bila sprejeta ponudba verige Eataly, ki bo v torek, 17. januarja, ob 11. uri, odprla svojo prvo izpostavo v Furlaniji Julijski krajini, enega od 18 gastronomskih prodajnih centrov v Italiji.

Tržaški Eataly bo izložba severovzhoda

Prvi Eataly je pred desetimi leti zasnoval italijanski poslovnež Oscar Farinetti v prostorih nekdanje tovarne vermoutha v Torinu. Gre za sodoben koncept tržnice z raznovrstno ponudbo, ki združuje pekarno, ribarnico, mesnico, prodajalno sira, mesnin in drugih delikates, tudi pečenega mesa ter vinoteko. Tržaška vinoteka bo, napovedujejo, največja v regiji, saj bodo ponujali približno 1300 različnih vinskih etiket. Tako kot drugod bo tudi v sklopu tržaškega Eataly manjši vinski bar s prigrizki in v vrhnji etaži Vetrovna gostilna, ki bo imela teraso s pogledom na Tržaški zaliv. Kavarno bo, kot se spodobi, v Eataly imela najbolj sloveča tržaška kavna družba Illy. Ob kavarni bo slaščičarna oziroma sladoledarna, del ponudbe pa bo tudi izobraževalni program, saj bo svoj prostor dobila še učilnica, kjer bodo med drugim pripravljali kuharske tečaje.

Svetovna prepoznavnost italijanske gastronomije

Tržaški Eataly bo obsegal več kot 3000 kvadratnih metrov. V spodnji etaži bo tudi 50 parkirnih mest, pod zemljo bo še vinoteka. V gastronomskem središču bodo prodajali pridelke in izdelke vrhunske kakovosti, prodajno središče bo neke vrste izložbeno okno najboljšega, kar za na mizo ponuja Italija.

Glede na to, da se je koncept obnesel v številnih italijanskih mestih in pravzaprav po vsem svetu, v ZDA, na Japonskem, v Braziliji, Dubaju, na Danskem, v Nemčiji, v Južni Koreji in v Turčiji, je tudi pred tržaškim Eataly najverjetneje svetla prihodnost.SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano