• Slovenija, Avstralija in jutri ves svet
    Slovenija, Avstralija in jutri ves svet
  • Družinica
    Družinica

20. FSF bo septembra osvojil Slovenijo, če ne svet

četrtek, 7. september 2017, 10:56

S filmom Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika se bo začel 20. jubilejni Festival slovenskega filma ali FSF. Gledali bomo skupno enajst novih celovečernih igranih slovenskih filmov, ki bodo tekmovali za najbolj prestižne slovenske filmske nagrade, vesne.

Festival bo v Portorožu od 12. do 16. septembra. Povsem na prvo žogo: v filmih letošnjega festivala se moški junaki zelo posvečajo obrambi svojega ozemlja ali družine; opazna so vračanja na tla bivše Jugoslavije. Tole bo festival, obarvan z borbo za socialne pravice, ki premore nekaj, vsaj na papirju, zelo močnih naslovov, od katerih so nekateri že bili nagrajeni.

Letos se je na festival prijavilo 183 del, od tega tudi 64 dokumentarcev in 24 animiranih kratkih filmov (med sprejetimi je tudi najnovejši animirani film Dušana KastelicaCelica, ki premore čudovit napovednik). Izbran uradni tekmovalni program sestavlja 51 vizualnih del.

Ker gre za jubilej festivala - z novo direktorico Jelko Stergel - bodo na sporedu tudi novosti. Nov sklop Podmladek bo predstavil sedem izdelkov, ki prihajajo iz glav in rok osnovnošolcev ter srednješolcev. Kino Plaža bo ob večernih urah predstavljal sekcijo Posvečeno, v kateri se bo festival s petimi izbranimi klasikami posvetil legendarnim slovenskim ustvarjalcem oziroma tvorcem slovenske filmske zgodovine Mirjani Borčič, Jožetu Babiču, Františku Čapu, Zvonku Čohu ter Milanu Eriču, nenazadnje pa še letošnjemu dobitniku Badjurove nagrade, producentu Franciju Zajcu. Seveda bodo na sporedu (tekmovali) tudi študentski filmi, nekateri srednjemetražni in redkejši eksperimentalni filmi.

Sledijo, v telegrafskem stilu, domači celovečerci, ki si jih bomo letos lahko ogledali v Portorožu:

Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča je mladinska komedija, posneta po priljubljeni knjigi Primoža Suhadolčana, in je tudi prvi med filmi festivala, ki prihajajo na redni spored vseh kinematografov. Nadebudni učenec, veliki Ranta, najde poslanstvo svojega življenja v košarki. Igrata Klemen Kostrevc in Matija Brodnik.

Slovenija, Avstralija in jutri ves svet je najnovejši film režiserja Marka Naberšnika, ki je obenem tudi avtor enega najbolj gledanih slovenskih filmov vseh časov - in še komedija ni! - Petelinjega zajtrka. V komični drami običajen delavec, ki komajda shaja iz dneva v dan, začuti, da se mu prebuja upanje, ko sliši obljube Cosmice, kjer se ukvarjajo z investicijami. Igrata Jure Ivanušič in Minca Lorenci.

Ksana je film režiserja Dejana Baboseka, sicer avtorja filma Izhod (iz leta 2013). V drami brata odhajata na potovanje, kjer bosta poskusila podoživeti izlete, na katere ju je nekoč peljal oče. Igrata Primož Vrhovec in Jan Bučar.

Stekle lisice je film režiserja Borisa Jurjaševiča. V TV-drami Lovro spozna, da ni več lastnik svoje zemlje. Igrata Jure Ivanušič in Iva Kranjc. Boris Jurjaševič je star slovenski filmski znanec; posnel je recimo Ljubezni Blanke Kolak in Dergi in Roza v kraljestvu svizca.

Ivan je delo režiserja Janeza Burgerja - režiserja, ki je stalnica na slovenski filmski sceni od slavljenega V leru naprej. V njegovi najnovejši drami je mlada mati prisiljena v boj za svojega novorojenčka. Igrata Maruša Majer in Matjaž Tribušon.

Moški ne jočejo režiserja Alena Drljevića je (koprodukcijska) zgodba o skupini vojnih veteranov bivših jugoslovanskih republik, ki se srečajo na delavnici, ki naj bi jih soočila s preteklostjo ... Drama je že bila deležna nagrad, med drugim jih je dobil ves igralski zbor - Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Brave ...

Družinica režiserja Jana Cvitkoviča govori o tem, da se življenje dobro situirane družine postavi na glavo, ko oba starša izgubita službo. Jan Cvitkovič je sinonim za film V leru in odtlej znan ter priljubljen po svojih filmih, ki so ali eksperimentalni ali lahkotnejši (velik samostojni presežek je recimo Kruh in mleko). Igrata Primož Vrhovec in Irena Kovačevič. V Kinodvoru ga že napovedujejo - na spored bo prišel oktobra.

Privid režiserja Boštjana Slatenška nas pelje v Prištino. Tam Mark, član mednarodnih mirovnih sil, spozna tri dekleta - všeč mu je Špresa, a zdi se, da ima ta osebnostno motnjo ... V drami nastopajo Aude Le Pape, Aleksander Rajakovič.

Rudar je film režiserke Hanne A. W. Slak. Alijo pošljejo v rudarski tunel, da potrdi, da je prazen - toda izkaže se, da gre za grobišče, o katerem oblasti nočejo vedeti ničesar. Drama je posneta po resnični zgodbi, v njej igrata Leon Lučev in Marina Redžepović. Film je prav tako že napovedan v sporedu Kinodvora za konec septembra. Režiserka Hanna A. W. Slak je s celovečercem Tea nazadnje gostovala v kinih leta 2007.

Vztrajanje režiserja Mihe Knifica je zgodba o varljivosti spomina in fenomenu človeka. Med drugimi igrata Demeter Bitenc in Ivanka Mežan. Film je na festivalu v Karlovih Varih dobil nagrado Euroimages Lab za najbolj obetajoč filmski projekt: film je posnet v sedemnajstih jezikih.

Družina režiserja Roka Bička: drugi film avtorja velikega Razrednega sovražnika govori o desetih letih resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja in ljudi okoli njega. To je film, o katerem boste zagotovo še slišali. In skorajda bi morali staviti, da bo dobil vsaj kakšno vesno; je film, ki je pravkar dobil glavno nagrado na tednu kritike na festivalu v Locarnu. Ampak konkurenca je huda. V filmu, opredeljenem kot dokumentarec, igrata Matej Rajk in Mia Kastelec.

Med tekmovalnim programom so sicer tudi celovečerni oziroma daljši dokumentarci: Buldožer: Pljuni istini u očiVarje Močnik, Playing Men Matjaža Ivanišina, Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba Matjaža Ivanišina in Rajka Grlića, Charlatan MagnificqueMaje Pavlin, Bila so Titova mestaAmirja Muratovića, Zadnji ledeni lovciJureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, Status zeroJanija Severja, Mesta svetlobeMarka Kumerja Murča, CodelliMihe Čelarja in Goreči škofDavida Sipoša.

PETER ZUPANC


Povej naprej: