• Pedro Almodovar
    Pedro Almodovar
    Foto: Chris Pizzello

Cannes z Almodovarjem na čelu

četrtek, 11. maj 2017, 14:33

Jubilejni filmski festival v Cannesu bo letos že sedemdeseti po vrsti. Trajal bo od 17. do 28. maja.

Žiriji bo predsedoval španski režiser Pedro Almodovar. (Žiriji cenjene sekcije Posebni pogled bo predsedovala igralka Uma Thurman). Kot vsak festival iz podobnega testa tudi ta premore svoje zanesljive režiserske favorite. Skupna številka je 19 tekmovalnih filmov, na začetku pa bodo zavrteli film Ismailovi duhovi (Les fantomes d'Ismael) režiserja Arnaulda Desplechina.

Med režiserji bodo prisotni mojster kirurško hladnih filmov Michael Haneke, migrant Fatih Akin, klasični režiser Todd Haynes, japonska mojstrica senzitivnosti Naomi Kawase, korejski mojster velikih čustev Bong Joon-ho, grški “absurdist” Jorgos Lanthimos, francoski mojster trilerja Francois Ozon in ameriška “druga generacija” Sophia Coppola (njen film Preslepljene/The Beguiled je odkupljen za prikazovanje v slovenskih kinematografih takoj po koncu festivala).

Med ustvarjalci tekmovalnih filmov so še Andrej Zvjagincev, Michel Hazanavicius, Benny in Josh Safdie, Lynne Ramsay, Kornel Mundruczo, Sergei Loznitsa, Hang Sangsoo, Robin Campillo, Noah Baumbach in Jacques Doillon. V zadnjem trenutku se je selekciji filmov v tekmovalnem sporedu pridružil še Ruben Ostlund s filmom The Square.

Seveda festival v Cannesu ne predstavlja le tekmovalnega dela. Organizatorji pregledajo približno 1800 filmov. Pomembno sekcijo Posebni pogled bo odprl francoski režiser in igralec Mathieu Amalric s filmom Barbara. V tej sekciji se bo predstavil tudi režiser Laurent Cantet s filmom Atelje (L'atelier). In prav tako v poslednjem trenutku so tej sekciji dodali še poslednji film s pravdo v Ameriki večno ožigosanega Romana Polanskega - s filmom Based On a True Story, za katerega je scenarij napisal eden lanskih nagrajencev Olivier Assayas in v katerem igra Eva Green.

Izven konkurence bodo predstavili enega najbolj produktivnih japonskih režiserjev Takashija Miikeja s filmom Meč nesmtrnih (Mugen no junin).

Virtualno razstavo bo v pogon spravil oskarjevec Alejandro Innaritu.

Med režiserji, ki bodo počastili jubilej festivala, so Jane Campion (kdo ne pomni njenega Klavirja/Piano?), David Lynch s Twin Peaksom, iranski mojster Abbas Kiarostami s 24 Frames ter Kristen Stewart s projektom Come Swim.

Lani je na festivalu v Cannesu zmagala drama Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake) režiserja Kena Loacha.

Peter Zupanc


Povej naprej:

 

Mnenja