• Revolveraša v Temnem stolpu igra Idris Elba, mož v črnem je 
Mathew McConaughey.
    Revolveraša v Temnem stolpu igra Idris Elba, mož v črnem je Mathew McConaughey.

Dvojni King: Temni stolp in Tisto

četrtek, 10. avgust 2017, 15:01

“Mož v črnem je bežal po puščavi in revolveraš mu je sledil.” To je eden najbolj znanih in po nekaterih mnenjih celo najboljših prvih stavkov nekega romana vseh časov in pripada knjigi Revolveraš (The Gunslinger) Stephena Kinga.

Iz te knjige - izšla je leta 1982 - se je rodilo še sedem drugih. King serijo šteje za svoj magnum opus, svojega “Gospodarja prstanov / The Lord of the Rings na način westerna”, ki združuje like in kraje ter obsedenosti mnogih drugih - ali vseh - njegovih knjig. Leta 2017 bomo najprej v kinih videli prvi del filma, posnetega po teh knjigah: Temni stolp (The Dark Tower). Le malo kasneje, jeseni, bomo med kinosedeži srečali ubijalskega klovna Pennywisea - še en film po še eni najbolj priljubljenih Kingovih knjig, Tisto (It). “Tu spodaj vsi lebdimo ...” Je tole Kingovo leto?

Da in ne. Vsekakor ni nujno, da bodo to najboljša dela, izšla iz te travme vzbujajoče domišljije. Pravzaprav je celo malo verjetno. Med večne filme po njegovih delih bodo najverjetneje spadali Misery, Kaznilnica odrešitve (Shawshank Redemption), Ostani z menoj (Stand By Me, posnet pokratki zgodbi The Body), Megla (The Mist) ... King je bil vedno najboljši, ko se je loteval vsakdana ... z morda majhno mero fantazije. (In podobno je s filmi, posnetimi po njegovih delih.) Odličen je v opisovanju ameriškega vsakdana in načina mišljenja; odličen je, ko je jedrnat in se ne prepusti besedni reki zavesti, “stream of consciousnes”. Kasnejši deli pisane serije Temni stolp (The Dark Tower) trpijo prav zaradi tega: so prenapihnjeni, dolgi, ker gre bolj za željo po ustvarjanju epa kot za to, da bi poanta zahtevala tolikšne kolone tako krvavih besed.

Stephen King, verjetno eden najbolj znanih modernih ameriških pisateljev, je pravzaprav še vedno izjemno ploden in ne neha pisati (in po njegovih knjigah ne nehajo snemati filmov). Kot otrok je bil navdušen nad možnostjo zbujanja groze pri bralcu. Je fant, ki je v nekem trenutku zaradi nasprotovanja profesorjem vzkliknil: “Bom pač pisal šund, kaj potem, svet je poln šunda!” (Približno citirano po spominu; ameriški izraz pulp sicer pomeni tako trivialno literaturo kot drevesno maso, ki se uporablja za izdelovanje papirja.) Njegova Carrie, pripoved o telepatskem dekletu z mamo, religiozno fanatičarko, je postala uspešnica ravno v pravem trenutku, da je rešila finančni del njegovega zakona. Pomemben del njegovega življenja so bili alkohol in mamila. Precej skrajne odvisnosti se je rešil šele, ko je žena zapretila, da ga bo zapustila. Zdaj je skorajda ameriška ikona. Njegov sin Joe Hill (Horns, The Fireman) prav tako postaja izredno slaven pisatelj grozljivk. Psevdonim ima, ker je hotel pisateljsko pot začeti brez posredovanja očetovega priimka.

O filmu Temni stolp: zgodbo o revolverašu in malem dečku Jacku, ki se znajde v drugi dimenziji, o propadajočem Mid Worldu, od katerega obstoja je odvisen ves multi univerzum, je posnel režiser Nikolaj Arcel. Revolveraša igra Idris Elba, mož v črnem je Mathew McConaughey. Za zdaj se zdi zelo možno, da ne gre za priredbo romana, temveč za naslednjo inkarnacijo revolveraševega lova na rog, ki bi ga junak moral prinesti na svoj cilj. Prvi napovedniki niso ravno obetavni: film se zdi bolj le še ena avanturistična akcijska zgodba, ki gledalca popelje v neznan svet posebnih učinkov. Lahko, da se motim.

O filmu Tisto: Derry, o Derry, ti ameriška lokacija nasilja, neumnosti in krvi. Kjer se je mali Georgie igral s papirnato ladjico in ... izgubil roko. In življenje. Kjer sedem “luzerjev”, sedem prijateljev, morda lahko prepreči nadaljnje zločine, o katerih odrasli kot da nočejo vedeti ničesar ... Kjer se skozi vso krvavo in grozljivih podrobnosti polno zgodovino mesta pojavlja klovn, ki lahko spreminja obliko in ki na nek način predstavlja vse strahove odraščanja. Andres Muschieti je režiser (potem ko je zaradi razhajanj iz projekta odšel Cary Fukunaga). Igra Bill Skaarsgard.

PETER ZUPANC


Povej naprej: