• Mlademu pevcu Gregorju Ravniku iz Ankarana, ki je na 
letošnjem festivalu Melodije morja in sonca za izvedbo pesmi 
Med nama prejel posebno priznanje, glasba ni edina  ljubezen 
v njegovem življenju.
    Mlademu pevcu Gregorju Ravniku iz Ankarana, ki je na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca za izvedbo pesmi Med nama prejel posebno priznanje, glasba ni edina ljubezen v njegovem življenju.
    Foto: Biljana Babič

Glasba mu osmišlja del življenja

četrtek, 10. avgust 2017, 15:01

Mlademu pevcu Gregorju Ravniku iz Ankarana, ki je na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca za izvedbo pesmi Med nama prejel posebno priznanje, glasba ni edina ljubezen v njegovem življenju. Talentirani pevec namreč končuje tudi študij dentalne medicine na ljubljanski Medicinski fakulteti. Upa, da bo v prihodnje lahko uspešno “krmaril” med obema svojima ljubeznima. Z njim smo se pogovarjali v Ankaranu, kjer je odraščal in še vedno stanuje …

“Res je. V Ankaranu sem odraščal in tukaj še vedno prebivam. Veliko časa preživim tudi v Ljubljani, kjer študiram, ampak Ankaran bo vedno moj dom. Moji najlepši spomini segajo v obdobje otroštva. Takrat smo se veliko družili s prijatelji iz sosednjih hiš, s katerimi smo se najraje zabavali v igrah z žogo ter druženjem v naravi. Srečen sem, da sem se rodil v času, ko še ni bilo pametnih naprav ter tehnologija ni zasedala velikega dela našega življenja. Brez elektronskih naprav smo morali biti veliko bolj kreativni pri tem, kako bomo preživljali prosti čas in skozi to smo tudi spletli veliko prijateljskih vezi, ki držijo še danes.

Vesel sem, da je Ankaran v zadnjem obdobju vse bolj preplavljen z različnimi dejavnostmi. Zelo me veselijo glasbeni dogodki, ki privabljajo vedno več obiskovalcev, tako domačinov kot turistov. Naj ob tem omenim, da smo prav za naše mesto Ankaran skupaj z Marinom Legovičem in Vasjo Klunom ustvarili ankaransko himno, ki so jo ljudje zelo lepo sprejeli. Na to sem ponosen, saj sem s svojim glasom tako tudi sam nekaj podaril svojemu domačemu mestu.”

> Z glasbo ste se srečali že v otroških letih, kajne?

“Glasba me spremlja že od malega. Svojo ljubezen do glasbe sem spoznaval in svoje znanje gradil v glasbeni šoli v Kopru. Tam sem pričel s svojim glasbenim izobraževanjem pri pouku klavirja. Toda kmalu sem ugotovil, da svoje občutenje glasbe najbolje izražam prek petja. Ker sem tako rad pel, sem začel peti v otroškem in pozneje v mladinskem pevskem zboru. Tam sem se prvič srečal z osnovami vokalne tehnike in se skozi manjše solistične dele spoznaval tudi s solističnim petjem. Z leti sem ugotovil, da me solistično petje bolj osrečuje kot zborovsko in tako sem prišel do točke, kjer sem danes in na tej točki se počutim odlično.”

> Bili ste odličen učenec, dijak in vzporedno tudi uspešen v glasbeni šoli ...

“Obiskoval sem osnovno šolo z italijanskim učnim jezikom, nato pa nadaljeval s šolanjem na Gimnaziji Koper. Po končanih sedmih letih klavirja sem bil sprejet tudi na pevski oddelek koprske glasbene šole. Že takrat sem veliko nastopal na različnih glasbenih in protokolarnih prireditvah v slovenski Istri ter si s tem pridobival dragocene odrske izkušnje. Res, da sem bil zelo priden v splošnem šolstvu, toda glasba me je vedno tako vlekla, da je bila v mojem življenju zelo pomembna stalnica, ki je zasedala velik del mojega vsakdana.”

> Sedaj v Ljubljani uspešno opravljate izpite na medicinski fakulteti - smer dentalna medicina, in tudi na akademiji za glasbo …

“Po uspešno zaključeni gimnaziji sem se odločil, da bom svoj študij nadaljeval na ljubljanski medicinski fakulteti, dentalna medicina. Že od nekdaj so me izredno zanimali naravoslovni predmeti, medicina pa jih združuje. Poleg tega me je ta študij pritegnil zaradi svoje kreativnosti. Ta namreč poleg znanja zahteva tudi ročne spretnosti. In tako sem stopil na to pot. Mislim, da sem se dobro odločil, saj na tej poti uživam.

Glasbe oziroma petja vseeno nisem želel pustiti, zato sem se v tretjem letniku študija vzporedno vpisal še na Akademijo za glasbo v Ljubljani pri izr. prof. Piji Brodnik. Vesel sem, da iz dneva v dan delam na svoji pevski tehniki, saj mi ta omogoča - tako na področju klasične kot popularne glasbe - veliko interpretativne svobode.”

> Oba študija sta zahtevna. Kako ju usklajujete?

“Študija sta zahtevna vsak na svoj način. Na dentalni medicini je veliko učenja in praktičnega dela s pacienti, na Akademiji pa se najbolj posvečam svojemu glavnemu predmetu. Kakor vsak inštrument, potrebuje tudi petje veliko vaje, saj samo talent ni dovolj. Velikega pomena je vztrajnost in marljivost pri študiju.

Ker sem organiziran človek in imam rad stvari v svojem redu, mi je morda usklajevanje obeh študijev nekoliko lažje. Rad si razporedim čas za delo in študij ter čas za najbližje in sproščanje ob drugih dejavnostih.”

> Ali je ena od teh dejavnosti nastopanje na festivalu Melodije morja in sonca ? Lani ste se na tem festivalu predstavili s Steffy? Skupaj sta zapela popevko Glasba . To ni edino sodelovanje s Steffy …

“Prvi nastop na festivalu zabavne glasbe je bil na lanskoletnih Melodijah morja in sonca. Zelo sem vesel, da sem lahko to pot začel in oder delil s svojo dolgoletno prijateljico, glasbenico in umetnico, ki jo izredno cenim, Štefico Stipančević - Steffy. Skupaj sva zapela krasno skladbo, ki sta jo za naju napisala Marino Legovič in Leon Oblak.

S Steffy že od nekdaj rada sodelujeva. Poleg najinih skupnih koncertov sva v studiu Hendrix za Radio Koper posnela tudi nekaj priredb, ki sva jih predstavila v sklopu radijskega intervjuja.

Poleg tega, da vsak od naju ustvarja svojo glasbo in sva oba zaposlena z različnimi projekti, pa že razmišljava o kakšnem ponovnem skupnem sodelovanju. Ko v življenju spoznaš osebo, s katero se glasbeno dopolnjuješ, je ustvarjanje novih skladb še toliko lepše. Zato bova s Steffy vedno povezana, četudi ne bova vedno skupaj prepevala.”

> Letos ste na festivalu zapeli samostojno in si priborili nagrado strokovne žirije za najboljšega izvajalca …

“Po lanskem duetu sem se odločil, da bom letos nastopil sam s svojo skladbo. Na nagrado za najboljšo izvedbo sem izredno ponosen. Hvaležen in počaščen sem, da je žirijo prepričala moja interpretacija skladbe Med nama, ki je tehnično in interpretacijsko kar zahtevna. Prav tako sem zelo vesel, ker sem s prejeto nagrado in lepo uvrstitvijo dobil potrditev, da sem svoj nastop opravil pevsko in odrsko prepričljivo.”

> Sicer pa ste nagrad že vajeni, ali ne? Prejeli ste jih na raznih glasbenih tekmovanjih doma in v tujini. Zaradi obveznosti na medicinski fakulteti ste se tudi odpovedali pomembnim nastopom in tekmovanjem ...

“Nagrad sem prejel veliko na svoji glasbeni poti. Nekaj let pred vpisom na študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani sem prejel Zlati violinski ključ Glasbene šole Koper za izjemne dosežke oziroma najvišja mesta na državnih in mednarodnih tekmovanjih v petju. V nadaljnjih letih sem se prav tako udeležil nekaj mednarodnih tekmovanj (Črna gora, Srbija, Slovaška) in državnega tekmovanja TEMSIG ter prav tako posegel po zelo visokih uvrstitvah.”

> Vaša mama je glasbena pedagoginja in vam je glasbo oziroma petje položila v zibelko, dejali pa ste, da vas osrečuje tudi študij na Medicinski fakulteti. Boste opravljali oba poklica tudi po končanem študiju?

“Glasba me spremlja že od malih nog. Morda je tudi zaradi tega nisem želel postaviti na stranski tir. Že ko sem v zgodnji mladosti prepeval v zboru, sem hitro začutil, da bi svoje petje rad nadaljeval tudi solistično.

Oba študija me osrečujeta in v obeh smereh izredno uživam. Zadovoljen sem, da se mi vedno bolj odpirajo vrata tudi v glasbenem svetu. Zaenkrat ne morem z gotovostjo reči, katero pot bom izbral oziroma ali bosta to kar obe. Če mi bo uspelo tako dobro usklajevati svoje obveznosti, kot to počnem sedaj, bom z veseljem opravljal oba poklica hkrati.”

> Drago Mislej Mef, Marko Hrvatin in Sašo Fajon so podpisali vašo popevko Med nama , ki vam je prinesla nagrado na letošnjem 37. festivalu Melodije morja in sonca in s katero ste pravzaprav začeli svojo samostojno glasbeno pot v svetu zabavnih sedmih not. Ste tenorist, ali ne? Zakaj ta vaša odločitev?

“Svojo glasbeno pot sem začel kot tenorist na koprski glasbeni šoli. Že v začetkih svojega šolanja sem opazil, da me poleg klasike zelo zanimajo tudi druge glasbene zvrsti. Nikoli se nisem želel omejevati le na eno zvrst, saj mi več zvrsti omogoča tudi več možnosti pri glasbenem izražanju.

Glede na to, da se kot solist do sedaj še nikoli nisem preizkusil na tako velikem odru, kot je oder Melodij morja in sonca, sem si za letošnje poletje zastavil kot izziv solistično nastopiti na tem lepem festivalu. Izredno sem hvaležen vsem, ki so sodelovali pri nastanku in realizaciji skladbe Med nama. S svojim delom so pripomogli, da je bila skladba zelo dobro sprejeta tako med ljudmi kot pri strokovni žiriji. Z Markom Hrvatinom sva pesem ustvarila skoraj po naključju. Marko je vzel kitaro in mi zaigral svoj osnutek, jaz sem pa zraven začel prepevati tisto, kar si je on zamislil ter interpretirati njegove ideje tako, kot jih jaz čutim. In tako se je rodila Markova glasba z mojo interpretacijo, ki pa je prav kmalu dobila tudi besedilo, za kar sem zelo hvaležen našemu 'angelu', Dragu Misleju Mefu. Izredno sem ponosen tudi na to, da je pri procesu dela z nami sodeloval Sašo Fajon, ki je poskrbel za aranžma in končno podobo skladbe ter mi dal veliko dragocenih napotkov. Zelo sem hvaležen, da sem imel tako dobro ekipo ob sebi.”

> Vas bomo srečali tudi na drugih zabavnoglasbenih festivalih?

“Po letošnjem nastopu v Portorožu sem dobil še več ustvarjalnega zagona. Zadnje dni se sam s sabo in s svojo ekipo resno pogovarjam, kako bi peljal glasbeno pot. Želim si še veliko takšnih nastopov. Želim si, da bi me ljudje na festivalih, nastopih in koncertih še bolje spoznali in rad bi prek glasbe z njimi delil svoje občutke. Po nastopu sem dobil veliko lepih odzivov, ki so me le še bolj vzpodbudili, da moram ustvarjati dalje. Tako da se v bližnji prihodnosti zagotovo vidimo na še kakšnem festivalu.”

MAJDA SANTIN


Povej naprej: