• Na Grossmanovem festivalu  bodo predvajali tudi Dan osvoboditve (z Laibachi v Južni Koreji).
    Na Grossmanovem festivalu bodo predvajali tudi Dan osvoboditve (z Laibachi v Južni Koreji).
    Foto: Mute Records

Grossmann 2017: od Metropolisa z labirinti prek Ugande do italijanskih mojstrov

četrtek, 13. julij 2017, 16:27

Od 11. do 15. julija se je Ljutomer spremenil v mesto, posvečeno grozi (in vinu). Vrstijo se številni filmi, gostje, delavnice, dogodki, slišati je mogoče različno glasbo, nenazadnje bodo podelili nagrade.

Za hudega celovečernega mačka letos tekmuje šest filmov, podeljevali pa jo bodo Guy Delmote, soustanovitelj Bruseljskega festivala fantastičnega filma, režiser Kristijan Milić in režiser ter producent Timo Vuorensola. (To ni edina nagrada festivala, a recimo, da je najbolj odmevna). Festival se bo poklonil italijanskemu mojstru (predvsem posebnih učinkov) Sergiu Stivalettiju - predvajali bodo vrsto filmov, pri katerih je sodeloval - ter flamskemu režiserju Harryju Kumlu. In seveda: sekciji tekmovalnih filmov se bodo pridružile sekcije, med katerimi je izredno raznovrstna ponudba obsedenosti, samomorilstva, menjave kože, duhov, krvi in kar je podobnega udejstvovanja. Nekateri med temi filmi so starejši - otvoritveni prenovljeni Metropolis - ali povsem sveži. Nekateri imajo nadvse bizarne zgodbe iz ozadja, nekateri so vredni ogleda zaradi drugih bizarnosti in nekatere je preprosto nujno treba videti zaradi katerega drugega vzroka, recimo, ker so krvavo dobri. Sledi le nekaj (nujno nepopolnih) namigov za dobre oglede.

Dober primer bizarne zgodbe iz ozadja je recimo Notranje zlo (The Evil Within). Režiser in scenarist Andrew Getty, milijonar, je svojemu delu posvetil 15 let ... potem je tik pred dokončanjem umrl. Zgodba govori o mladeniču, ki začne komunicirati s svojo zrcalno podobo.

Bad Black je ugandska (duhovita) mojstrovina, narejena skorajda brez denarja (menda za 65 dolarjev) in z ogromno domišljije. “Nežnega zdravnika v borilnih veščinah trenira dečko iz geta, ki mu je ime Wesley Snipes.” Zanimivost: režiser Nabwana IGG nikoli v življenju ni obiskal kina.

Gozd čarovnic (Crone Wood) je moderna različica Čarovnic iz Blaira (Blair Witch Project). In če ste mislili, da se v podžanru najdenih posnetkov ne more zgoditi nič novega, se motite. Mimogrede, film so posneli v petih dneh. Zgodba: dekle in fant gresta na kampiranje in se znajdeta v poganskem obredu. Režiser je Mark Sheridan.

Dave je napravil labirint (Dave Made A Maze) režiserja Billa Watersona je še ena nizkoproračunska specialiteta, ki na svojih plečih nosi izjemen val pohval. Dave, umetnik brez omembe vrednih uspehov, začne iz svoje dnevne sobe oblikovati labirint. Vprašanje je: kako bo prišel ven? Z ogleda boste prišli zaljubljeni v možnosti uporabe papirja v filmu.

Fashionista - Eric, lastnik trgovine z oblekami, ljubi svoje dekle April in seveda ona ljubi njega. Bolj ali manj. No, ona morda malce bolj ljubi obleke. Režiser Simon Rumley je star znanec Grossmanna in v tej mešanici psihološkega trilerja in spolne privlačnosti (brez golote) govori o nevarnosti odvisnosti. Katerekoli vrste.

68 Kill. Chip in Liza sta zaljubljen par, on se preživlja s praznjenjem greznic, njej daje denar starejši ljubimec. Lizin načrt ropanja starca se izjalovi - in Chip se nenadoma znajde na begu z neznanim dekletom v prtljažniku in besno Lizo za petami. Duhovita Bonnie in Clyde po moderno angleško. Režiser je Trent Haaga, ki je film posnel po romanu Bryana Smitha.

Kinosmetje: film Cinebasura: La peli jemlje vse, kar more, iz zgodovine grozljivke, TV-serij, zakladnice vizualnega pobijanja vseh vrst. Zafrkancija režiserjev Miguela Angela Virueteja in Paca Foxa, ki je bila predvajana na festivalu v Sitgesu.

Prekinitev zaporedja (Sequence Break) je ZF-grozljivka, v kateri mlada ženska in metafizične sile grozijo mlademu računalničarju, rezultat so neverjetne biomehanične spremembe ... Režiser je Graham Skipper.

Pozabljeni strahovi: Poglobljen pogled na flamsko filmsko grozljivko (Forgotten Scares: An In - Depth Look At Flemish Horror Cinema) režiserja Stevea de Rooverja je točno to, kar pravi naslov - dokumentarec o zgodovini flamske obsesije z grdo smrtjo na filmu.

In še te omembe: na festivalu bodo predvajali tudi Dan osvoboditve (z Laibachi v Južni Koreji) in Iron Sky - saj veste, tisti film o modernih narodih, ki nenadoma napadejo Zemljo. Iz vesolja.

Za celovečernega hudega mačka tekmujejo filmi Sla (Lyst) - režiser Severin Eskaland bo med gosti festivala, Nadomestitev (Replace) - film primerjajo z deli Davida Cronenberga, Deviška noč (The Night of the Virgin), Gozd izgubljenih duš (The Forest of Lost Souls), Ron Goosens, nizkoproračunski kaskader (Ron Goosens/Low Budget Stuntman) in Notranje zlo (The Evil Within).

Peter Zupanc


Povej naprej: