Jan pod zbiljskim nebom

četrtek, 17. avgust 2017, 15:27

Konec meseca se bo tudi letos - natančneje v soboto, 26. avgusta - zgodil glasbeni dogodek ob Zbiljskem jezeru na Gorenjskem, ki ga večina pozna pod imenom Zbiljska noč.

Tokrat bodo za edinstveno energijo na njenem odru in pod njim skrbeli znani domači in tuji izvajalci. Dogajanje se bo začelo ob 20. uri, trajalo pa tja do zgodnjih jutranjih ur.

Zabava za vse generacije

Nastopila bo priljubljena hrvaška pevka, bivša vokalistka skupine Magazin, Jelena Rozga. Predstavila bo svoj novi album Moderna žena. Neustavljivi slovenski žurerji, ki na vsakem koncertu s preigravanjem tako avtorskih pesmi kot priredb največjih uspešnic poskrbijo za odlično vzdušje in nepozabno zabavo - Mambo Kings, ravno tako ne bodo manjkali. Skupina Karma bo tokrat na zbiljskih tleh nastopila premierno, za ogrevanje pa bo poskrbel DJ Ney. Obeta pa se še en nastop, še eno veliko ime: na odru Zbiljske noči 2017 tokrat lahko pričakujemo še priljubljenega slovenskega glasbenika in avtorja številnih uspešnic, Jana Plestenjaka.

Pritegnejo ga fraze ali stavki

Njegov zadnji glasbeni izdelek je pesem Jaz že vem zakaj, ki je tudi dobila že svoj videospot, gre pa za uvodno pesem nove televizijske serije Reka ljubezni, ki na Pop TV prihaja jeseni. Zanimalo nas je, kako je sploh prišlo do sodelovanja in če ima Jan pri tovrstnem ustvarjanju proste roke. Sploh ga je pa nekaj moralo pritegniti, da je sprejel nalogo.

“Vedno me pritegnejo fraze ali stavki, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju. Kolikokrat si mislimo ali odgovorimo komu, ki nam soli pamet: jaz že vem zakaj … K sodelovanju me je povabil Branko Čakarmiš in povabilo tako uspešnega programskega direktorja lahko razumeš samo kot velik kompliment in izziv.”

Neskončna želja in volja

Jan Plestenjak je prejel nagrado žaromet za Glas leta 2016. Nagrade kot meni 'so ok', in sicer kot potrdilo, da dela dobro in prav - pravo priznanje pa so pravzaprav obiskani koncerti. “To je edini pravi dokaz.”

Ko je začenjal z glasbeno kariero, si nikoli ni mislil, da bo tako uspešna. Pravzaprav nič ne kaže, da bi se kdaj končala, smeje dodamo, saj je skoraj vsaka njegova nova pesem hit. “Nisem imel pojma, da bo tako. Vedno sta bili prisotni samo neskončna želja in volja. Bilo je tudi nešteto metanj polen pod noge, ampak tako je življenje- borba.”

O njem smo si v vseh teh letih ustvarili neko sliko lomilca ženskih src. Ženska publika mu je res naklonjena, a roko na srce: njegove pesmi si požvižgavajo tudi moški. Ko ustvarja pesem, ne razmišlja o tem, za koga bo, komu bo namenjena. “Želim, da je zgodba, ki jo povem, ljudem avtentična in prepričljiva, da v ljudeh vzbudi razmišljanja, čustva in občutenja. Moških je veliko na koncertih; predvsem mlajše generacije res niso obremenjene s tem, ali so moje pesmi namenjene bolj moškim ali ženskam. Mediji so pač leta in leta lajnali, da pojem za ženske, mladini pa je danes to že vseeno.”

In kako nastane pesem? “Če bi vedel, kako se zgodi in kaj je potrebno, da napišem pesem, bi bilo zelo enostavno, pa ne vem. Ponavadi me nek trenutek čustveno ’zintrigira’ do te mere, da zajadram v rahlo paralelen svet in se pojavi potreba po ubesedenju občutkov.”

Rad ima manjše in večje odre

Zadnjih štirinajst let polni največja prizorišča po Sloveniji, tako da se letošnje poletje glede nastopanj ne razlikuje od preteklih. Vedno, pravi, sta prisotna adrenalin ter pričakovanje in če bo to kdaj izgubil - ta naboj - potem bo enostavno nehal nastopati.

Pred kratkim smo mu lahko prisluhnili na odru Letnega gledališča Khislstein v Kranju.

Rad nastopa tako na manjših kot večjih odrih. “Oboje je zanimivo, razburljivo in seveda zelo drugačno. Manjša prizorišča mi dajejo možnost večje intime in to me vedno zabava. Na velikih pa je bolj pomemben nastop nabit z energijo, ker toliko ljudi le tako lahko držiš skupaj.” In takšen koncert s svojo skupino obljublja tudi na letošnji Zbiljski noči: poln energije in njegovih pesmi, saj se je v vseh teh letih nabralo vsaj 25 hitov, ki jih vsi poznajo.

Treme nima več, če pa bi se še enkrat odločal glede svoje življenjske poti, bi mogoče kaj spremenil. Mogoče bi bil gozdar … “Povezanost z naravo je najbolj čista - zato smo tu.”

Alenka Brun


Povej naprej: