• Peter Lovšin
    Peter Lovšin
    Foto: Matej Mitruševski

Lovšin in njegovi gostje na “območju medveda”

četrtek, 9. marec 2017, 14:48

Legendarni Peter Lovšin pripravlja 27. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani koncert ob izidu jubilejnega, 10. albuma Območje medveda in pregled vrhuncev 40-letne kariere.

Na odru bodo ob njem Španski borci in pa tudi gostje: Big Foot Mama, Pankrti in Prismojeni profesorji bluesa. Ob teh častitljivih obletnicah so se glasbeniki sprehodili po spominih, povezanih s tem priljubljenih slovenskim glasbenikom.

Glasnik kultnih Pankrtov in vodja popularnih Sokolov je na svoji uspešni poti sodeloval s številnimi glasbenimi producenti od legendarnih Buldožerjev Borisa Beleta in Boruta Činča, Magnifica, hrvaškega mojstra Denikena ter do slovitega Jamajčana Briana Jobsona. Tokrat je Peter Lovšin studijsko sobo zasedel z ljubljanskim producentom Žaretom Pakom. Jubilejni, deseti solo album, simbolično imenovan Območje medveda, ki bo izšel za darilo ženam, 8. marca, vsebuje 12 povsem novih Lovšinovih pesmi, med sodelujočimi velja, denimo, omeniti kitarskega profesorja Mateja Mršnika kot neformalnega vodjo spremljevalne zasedbe ter tri gostujoče skupine.

Ena izmed njih so Pankrti, Lovšinova prva zasedba, s katero je posnel sploh prvi novi komad po več kot tridesetih letih. Premiero videospota za to pesem napovedujejo za dan zmage, 9. maja. Obletnice so dobra priložnost za obujanje spominov in eden izmed članov Marc Kavaš nam je zaupal : “Bil je nastop v Karlovcu, kjer imajo eno tako lepo navado, da pljuvajo in polivajo kot norci. Ko sem to ugotovil, sem se pomaknil na konec odra za bobne in sem tam igral, tako da me pljunki niso dosegli. Nato pa je prišel Peter k meni in mi rekel, da na odru ne bo sam in me je med mojim solom povlekel med pljunke. Tako sem bil še tri dni popljuvan, kitara pa tudi.”

Bogo Pretnar pa se spominja prvega koncerta, na katerem so se imenitno zabavali. Po njegovih besedah so imeli cel kup žensk, kar je bilo takrat najpomembneje: “Smo pa za prvič presenetljivo dobro igrali, tudi obisk je bil super. Sicer so nas najprej čudno gledali, na koncu pa je bila že dobra žurka. Peter je celo dobil neki gojzer v glavo.”

“Igramo s takšno legendo, da je stara mama prvič želela na naš koncert!”

Tudi Pankrt Boris Kramberger ima lepe spomine na sodelovanje z Lovšinom, ki pa ni bilo vedno le glasbeno: “Midva s Petrom sva bila sošolca v gimnaziji in na faksu. Na gimnaziji sva v sedemdesetih letih igrala bolj na akustiko. V glavnem sta nas navduševala Joe Cocker in interni blues. Potem na fakulteti pa sva imela s Petrom enkrat recital na akustičnih kitarah, pred tem pa še govorni seminar. Nato pa smo se počasi začeli pogovarjati tudi o bendih.”

In ko smo že pri bendih, ena od gostujočih skupin na Lovšinovem odru bodo marca tudi Prismojeni profesorji bluesa. Njihov član Miha Ribarić pravi, da neizmerno uživajo v igranju, kar je poznano dejstvo vsem v njihovem ožjem krogu. “S tem razlogom smo tudi odšli v studio k Žaretu Paku in tam združili moči s Perom Lovšinom. Vesel sem, da smo mu po svoje pomagali pri ustvarjanju nove plošče. Kar najbolj občudujem pri njem, je uporaba 'lublanščine', v katero ne uvaja anglizmov. 'Ej, dej prim un kuzarc, pa neki pujej, a štekaš?' Lirični genij svojega časa,” je navdušen. A vendar, s kakšno legendo imajo čast sodelovati, je spoznal, ko ga je stara mama prvič klicala z namenom, da bi prišla na njihov koncert. “Njene besede so bile približno sledeče: 'Soni, a brenkate s Perotom Lovšinom v Cankarju? Jest, pa moja sestra bi šli na koncert! A lahko zrihtaš karte? No, adijo.' Upam, da bo tudi nadaljnje sodelovanje s Perom potekalo v pravem duhu ter da nas čaka izjemno doživetje na koncertu konec marca,” je še dodal Ribarić.

Big Foot Mama nekoč skrivala vino pred Sokoli

Med sodelujočimi gosti pa je seveda treba izpostaviti tudi enega najbolj priljubljenih slovenskih bendov Big Foot Mamo, katerih začetki so povezani prav z Lovšinom. Big Footi so namreč leta 1991 kot kvartet večkrat igrali kot predskupina skupine Peter Pan in tako jih je na nekem koncertu na Primorskem opazil Peter Lovšin. Takoj jih je angažiral za predskupino njegovim Sokolom in tako si je Big Foot Mama na številnih koncertih po Sloveniji nabirala kilometrino. Dve leti kasneje je tri člane skupine Lovšin celo vpoklical v svoj spremljevalni bend Vitezi obložene mize, v katerem so ostali naslednja štiri leta in sodelovali tudi pri snemanju plošče Dolina kraljic. Takole se spominjajo tistih časov: “Petra smo spoznali kot Sokola. Bil je naš velik vzornik, enako njegov band. Že takrat se nam je dobro zdelo, da igramo z njimi. Zahvaljujemo se za priložnost in to, da smo danes tukaj, kjer smo.”

Dotaknili so se tudi njihovega prvega nastopa v Velikih Žabljah, kjer so prav tako koncertirali Sokoli. “Prišli smo pred njimi, zraven smo prinesli kanister vina, ki smo ga želeli skriti pred njimi, da nam ga ne bi spili. Nato pa pridejo Sokoli v zaodrje in čez minuto nas Peter vpraša, ali je kanister vina naš. Seveda smo ga delili z njimi. Takrat se je začelo naše druženje. Na Petra imamo same lepe spomine in ga cenimo kot zelo duhovitega človeka s hinduističnimi značilnostmi,” so se še povedali Big Foot Mama, ki so se mu pridružili ponovno po dvajsetih letih. Nastal je novi singel z naslovom Ti lahko, za katerega so posneli tudi videospot. Seveda tudi zato Big Foot Mama ne bo manjkala na velikem marčevskem koncertu.

Kantavtor, ki je postal punk zvezda

Na koncertu bo prav tako potekalo snemanje celovečernega dokumentarnega filma.

Območje medveda namreč ni samo ime Lovšinove nove zgoščenke, ampak tudi video zapisa o njem, njegovi glasbi, poeziji, oboževalcih, nastopih … od špilov na rojstnodnevnih zabavah do koncerta s Pankrti na Dunaju in koncertne predstavitve njegove desete plošče v Cankarjevem domu. Film bodo povezovale pesmi kantavtorja iz območja medveda - prve punk zvezde območja za železno zaveso. Lovšin pa ni samo punk zvezda ali glasbenik, dobro se namreč znajde tudi na literarnih odrih. Po devetih samostojnih albumih je lansko jesen zaokrožil svoj tekstovni opus z antološko zbirko Moj pogled na svet. Knjigi, ki je naletela na zelo topel odziv občinstva, saj so jo morali že po dveh mesecih ponatisniti, je priložil tudi zgoščenko z istoimenskim singlom, ki prav tako napoveduje njegov novi album. Medtem Lovšin uspešno predstavlja svoj pogled na svet tudi na koncertnih odrih po vsej državi, tako z udarno rokersko selekcijo Španskih borcev kot z akustično zasedbo.

Za svoje delo je prejel tudi vrsto odmevnih cehovskih nagrad, začenši leta 1980 s takrat prestižnim priznanjem sedem sekretarjev Skoja za debitantski album Pankrtov Dolgcajt. Dve leti pozneje so postali Pankrti rockovska skupina leta v Jugoslaviji po izbiri revije Džuboks. Lovšinova druga skupina Sokoli je osvojila zlato noto za najboljši rockerski bend v Sloveniji, Lovšin pa najvišji nagradi pri nas, tudi za svoja solistična albuma Hiša nasprot sonca in Zadnji križarski pohod, za svoje nosilce zvoka pa je prejel tudi več zlatih in srebrnih plošč. Glasbenika poznamo tudi kot avtorja več športnih himen, za vedno bo recimo ostala v spomin zapisana Slovenija gre naprej.

(pab)


Povej naprej: