• Anika Horvat
  Anika Horvat
  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
 • Foto: Tomaž Primožič/Fpa
 • Marino Legovič in Anika
  Marino Legovič in Anika
  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Elza Budau je Leonu Oblaku izročila nagrado na najboljše 
besedilo.
  Elza Budau je Leonu Oblaku izročila nagrado na najboljše besedilo.
  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Ruleta razkriva Aniko

četrtek, 20. julij 2017, 13:16

Na nedavnem 37. festivalu Melodij morja in sonca v portoroškem Avditoriju je Aniki Horvat le za mišjo dlako, kot radi rečemo, spolzelo iz rok prvo mesto in velika nagrada za pesem Ruleta.

Z Isaacom Palmo in njegovo skladbo Če te kdaj spustim iz rok sta oba zbrala po 34 točk, a na koncu je odločilo višje število točk, ki mu jih je namenila strokovna žirija.

Z Aniko Horvat smo se pogovarjali po končanem festivalu, ko je vendarle našla čas za pogovor.

> Ob pregledovanju točk me je nekaj zmotilo: radijske postaje (radijski uredniki) in strokovna žirija naj bi imeli podoben okus in naj bi podobno glasovali. Pri vas so bili zelo usklajeni, Isaacu Palmi pa radijske postaje niso namenile nobene točke, strokovna žirija pa vseh 12. Precej nenavadno. Izgubili ste torej za 0 točk in to se je zgodilo prvič v zgodovini slovenskih glasbenih festivalov. Kaj ste takrat občutili?

“Recimo, da se mi zmaga ni izmuznila, samo nagrade nisem dobila. Obveljalo je mnenje petih ljudi iz strokovne žirije, nad vsemi ostalimi, ki so se trudili in glasovali. Nisem žalostna, le razumem ne včasih naše glasbene politike.”

> Iskreno, na kaj ste v tistem trenutku razglasitve pomislili?

“Da vedno izvisim ... Ne, ni res. Iskreno povedano, ko smo z dekleti odšle z odra, smo se v garderobi pogovarjale o nastopu, ni bilo prostora za žalost, mogoče le malce razočaranja. Sicer pa smo delo opravile dobro in to je najbolj pomembno.”

> Letos ste bili petič v tekmovalnem delu festivala, in to kar po 20 letih odsotnosti. Kaj je botrovalo tej vaši odločitvi?

“Moji odločitvi o vrnitvi na tekmovalni del festivala je botrovala popevka, ki sta jo zame napisala Marino Legovič in Leon Oblak. Že pri prvem poslušanju mi je prirasla k srcu. Besedilo… to je zgodba o mojem življenju. Čutila sem, da je moja! Leon je stoodstotno prelil mene v tekst, Marino pa to zelo lepo zapakiral.”

> Leta 1996 ste zmagali na festivalu s popevko Lahko noč, Piran , ki je že kultna popevka slovenske zabavne glasbe in seveda sinonim Melodij morja in sonca . Avtorja skladbe sta Marino Legovič in Drago Mislej Mef. Za letošnjo pesem Ruleta je tudi glasbo podpisal Marino Legovič, besedilo pa Leon Oblak in bil zanjo tudi nagrajen. V popevki pojete, da so spomini nežni metulji ...

“Spomini so res nežni metulji. Kaj ne bi bili! O tem prepevam v tretji kitici, ki govori o sedanji Aniki. Ampak pazljivo prisluhnite besedilu celotne popevke in razumeli ter spoznali boste Aniko. Spoznali in razumeli vse o Aniki. Lahko še povem, da na začetku malce melanholično prepevam o svojih začetkih, potem pa v refrenu vse eksplodira in vrže v zrak - nekako takšna sem jaz. Ta popevka pove vse o meni!”

> Za nastop ste se temeljito pripravili. Tudi s koreografijo in prav posebnimi oblekami ...

“Dekleta, ki so bila z menoj na odru, so mažoretke iz Ljubljane in so evropske prvakinje. So tudi zelo dobre plesalke. Alja iz plesne šole Zapleši z Aljo, s katero sodelujem, je predlagala koreografijo, ki sem jo takoj sprejela. Hvala še enkrat Sari, Tanji, Evi in Jasni, ki so odlično opravile svoje delo in so me tako lepo sprejele v svojo družbo. Kostumografinja pa je bila Maja Buška, ki ima tudi svoje podjetje in šiva fantastične oblekice. Hotela sem imeti podobno oblekico kot plesalke, ker sem tudi z obleko želela povedati, da deklica v meni še živi, in to zelo. Za nekatere moja obleka ni bila primerna zame, tudi prav! A punčke v meni pa mi ne more vzeti nihče! Še vedno sem včasih deklica, včasih najstnica in verjemite - večino časa tudi resna ženska. Mi ne verjamete? Verjemite! Znam biti tako zelo resna, da si ne morete predstavljati.”

> Super ste zaplesali in peli hkrati. Kar ni lahko. Nam lahko izdate recept za vaš prelep, mladosten videz.

“Treniram kickbox in to že kar nekaj let. Sprošča me, krepi dušo in telo ter očitno pomlajuje! Ah, ja ... pa še lepe dolge mišice dobiš. Seveda je v vse to vloženega tudi nekaj truda. Treningi so namreč zahtevni.”

> Ste izvrstna pevka, podjetnica, mamica triletne Stele, trenirate kickbox, a vam sploh ostane še kaj prostega časa?

“Eh, prostega časa mi ne ostane. Mi ga zmanjkuje! Ampak, ko je treba, ga najdem in to tudi za pospravljanje stanovanja in likanje. Veste kaj, čas se najde za vse, si ga je pač treba vzeti, seveda, če si to želiš.”

> Anika, vaše zasebno življenje skrbno skrivate. Zakaj?

“Bolj resnična in gola, kot sem na odru z mojo glasbo, ne morem biti! Poleg tega pa menim, da k všečnosti moje glasbe ne pripomore to, da ljudje vidijo sliko mojega otroka ali da razkrivam detajle iz svoje intime in zasebnega življenja. Na odru sem pevka z vso dušo že dolga leta, na delovnem mestu podjetnica, doma pa takšna kot vsaka ženska, s svojimi lepimi in manj lepimi trenutki. Kljub prezaposlenosti pa mislim, da sem vedno bila in tudi bom optimist in perfekcionist z nasmehom na ustih.”

> Voditelj festivala, Mario Galunič je na odru Avditorija povedal, da ima zelo rad vašo primorsko živahnost, gostobesednost. Če bi vas povabil, bi z njim vodila festival Melodije morja in sonca ?

“Seveda bi ga. In verjemite, da bi se dobro odrezala, saj sem na tem področju še neodkriti talent! Pred nekaj leti, ko sem na nastopih še preveč govorila med eno in drugo popevko, me je nekdo vprašal, ali je to stand up ali koncert. Ha ha, seveda je bil stand up koncert z Aniko.”

> Bi še vedno sprejeli sodelovanje v televizijski nanizanki? Bi ponovili izkušnjo iz serije Lepo je biti sosed ?

“Seveda bi! Ampak pod drugačnimi pogoji in v popolnoma drugačni vlogi.”

> Vrniva se k Aniki - pevki. Kaj pripravljate?

“Čakata me dva velika koncerta z Big Bandom RTV Slovenija. Prvi bo 27. julija v Piranu, drugi pa 24. avgusta na Mestnem trgu v Ljubljani. Uživam prepevati v živo z Big Bandom, ki ga sestavljajo izvrstni in izkušeni glasbeni mački. Pripravljam pa tudi novo popevko, ki bo luč sveta ugledala v jesenskih mesecih.”

> In kdaj bo na vrsti dopustovanje z družinico? Stela rada gleda mamico na TV zaslonih in z njo prepeva?

“Stela je rojena humoristka, petje pa ima tako ali tako v malem prstu. Predvsem si želim, da bi bila srečna in brezskrbna in doslej mi je to uspevalo.”

> Anika, popevka Ruleta je že uspešnica na radijskih postajah. Vloženi trud se le obrestuje in grenak priokus po izgubljeni zmagi postaja malce manj grenak.

“Ah, grenko je zame le tisto, česar ne moreš popraviti. Še vedno sem tu, volje imam veliko in idej še več. Zame bi bilo grenko, če bi zaradi takšnih stvari obupala, kar pa ni v moji naravi, ker sem borka z velikim B, čeprav se danes ne borim več z nikomer. Grem samo po svoji poti, ki jo čutim, in vem, da je samo moja.”

MAJDA SANTIN


Povej naprej: