• Kranjska zasedba Raggalution se je v šestih letih delovanja 
že dodobra uveljavila med ljubitelji reggae glasbe - za mnoge 
upravičeno velja za edini pravi slovenski bend v tej zvrsti.
    Kranjska zasedba Raggalution se je v šestih letih delovanja že dodobra uveljavila med ljubitelji reggae glasbe - za mnoge upravičeno velja za edini pravi slovenski bend v tej zvrsti.
    Foto: Arhiv Skupine (Jure Grahek)

Vrata v svet svobode

četrtek, 7. september 2017, 15:17

Kranjska zasedba Raggalution se je v šestih letih delovanja že dodobra uveljavila med ljubitelji reggae glasbe - za mnoge upravičeno velja za edini pravi slovenski bend v tej zvrsti. Zaznamuje jih pankerska DIY mentaliteta, prežeta s pozitivnimi vibracijami reggae glasbe ter avtorska glasba z angažiranimi, družbeno kritičnimi besedili, kar jim daje še prav poseben pečat.

Skupina, ki jo poleg pevca Luke Bedeneta in basista Maka Severja sestavljajo še kitarist Žiga Fazarinc, trobentač Leon Slabe, klaviaturist Jure Grahek, bobnar Pavel Čebašek in (glavni tekstopisec) Jernej Jenko pri tolkalih, je vse omenjene karakteristike dokazala tudi na izvrstnem, še svežem albumu Gatekeeper.

> Kakšno pot ste prehodili od vašega prvenca Mask of Liberty pa do nedavnega Gatekeeper ?

“Sedem glasbenikov z različnih področij alternativne scene smo našli povezovalni naboj prav v reggaeju. Združili smo moči in kmalu je nastal prvi album Mask of Liberty, ki smo ga v zadnjih letih predstavljali po vsej Evropi - tako po manjših klubih kot tudi na večjih festivalih. Skupina je s tem pridobila pomembne izkušnje, tako da lahko rečemo, da se je kakovost naših nastopov skozi leta drastično dvignila. Začetki benda so bili namreč bolj amaterske narave, sedaj pa vse jemljemo bolj resno, vse skupaj se trudimo izvesti profesionalno, od tonske vaje in nastopa pa do interakcije z ljudmi. Prav nastop je tisti element, ki ga mora glasbenik osvojiti, enako kot mora osvojiti znanje lestvic in akordov. Sicer nas čaka še dolga pot, da pridemo do točke, ko bomo z nastopom res zadovoljni, ampak se trudimo prepoznati šibkosti in dograjevati naše znanje.”

> Srce albuma Gatekeeper bije v ritmih reggaeja, obenem pa ste prešli meje žanra ter tako glasbeno kot vsebinsko ostali zvesti svojemu konceptu.

“Gre za album, v katerega smo vsi člani vložili zadnja tri leta in na katerega smo resnično ponosni. Z njim smo prešli ustaljene simbole in arhetipe tradicionalnega reggaeja, obenem pa ohranili njegovo bistvo širjenja pozitivnih vibracij in idej. Gatekeeper sicer ni povsem konceptualen album, pa vendar vse skladbe preči ista ideja, lahko rečemo ideja o omejevanju, tako nas samih kot posameznikov, kakor tudi ujetosti naše družbe v represivni sistem, ki nas vsakodnevno sili živeti po strogih birokratskih pravilih pod njegovim budnim očesom. Vse skladbe albuma, od uvodne World of Sleepers pa do sklepne Brainstorming Alchemist, opozarjajo na to, hkrati pa odpirajo možnosti sicer vseprej kot enostavne poti do svobode. Treba je začeti pri sebi - interpretacija albuma in končna odločitev je torej prepuščena samemu poslušalcu.”

> Kot pravite, je reggae tisto, kar združuje vse raznolike okuse vaše glasbe. Koga vse je še povezal na albumu Gatekeeper ?

“Reggae je več kot le glasba, je način širjenja idej, predvsem miru, ljubezni, združevanja ... Pri širjenju tega sporočila so nam pomagali back-vokalistka Maja Kocjan, producent Darči Kruševac (SubArt) in Matej Gobec, ki je albumu v postprodukciji v studiu RSL dodal še bolj izpiljen in profesionalen vtis. Vse zahvale gredo tudi Žigi Rezarju za pomoč pri videospotu skladbe Eyes of a Warrior.”

> Album promovirate s številnimi nastopi tako doma kot s turnejami v tujini.

“Uvodne koncerte po izidu albuma smo pripravili po Sloveniji, začenši z ljubljansko Metelkovo, nato pa smo se odpravili na turnejo po Balkanu, kjer nas je pot vodila od Novega Sada, Beograda, Prizrena, Skopja in mnogih drugih krajev. Nedavno smo imeli koncert v Pragi, zelo radi pa nastopamo tudi na Poljskem, kjer nas je občinstvo že vzelo za svoje, tako da nam je vedno v zadovoljstvo igrati zanje, pa čeprav smo marsikdaj zelo utrujeni od dolgotrajne vožnje od mesta do mesta - pa vendar, tudi to je treba vzeti v zakup.”

> Kako bi ocenili trenutno domačo glasbeno sceno, predvsem na področju reggae glasbe?

“Scena pri nas se ni bistveno spremenila, reggae pač sodi pod alternativno glasbo, v alternativni glasbi pa je vedno problem s pomanjkanjem občinstva. V Sloveniji razen v Ljubljani pač ni dovolj ljudi, ki bi obiskovali tovrstne koncerte. Vendar ostajamo aktivni in počasi, toda zanesljivo gradimo bazo oboževalcev in v nekaterih mestih nam to kar uspeva, v Kranju in Novi Gorici recimo - tudi drugod pa gremo z majhnimi koraki naprej. Tako smo avgusta nastopili na mednarodnem festivalu Overjam, v soboto, 23. septembra, bomo koncertirali v kultni škofjeloški Rdeči ostrigi, konec meseca pa tudi v ljubljanskem Rogu. Datume prihodnjih nastopov kot tudi našo glasbo pa lahko preverite na www.raggalution.com.”

SAMO LESJAK


Povej naprej: