• Lani so priznanja udeležencem Mlade Vilenice podelili v Lipici, letos pa jih 
bodo v Kosovelovem domuj v Sežani.
    Lani so priznanja udeležencem Mlade Vilenice podelili v Lipici, letos pa jih bodo v Kosovelovem domuj v Sežani.
    Foto: Marica Uršič Zupan

Čista voda je zbistrila srečo mladih

torek, 30. maj 2017, 13:02

Čista voda - čista sreča je bila tema letošnjega natečaja Mlada Vilenica. Nanj je prispelo 115 pesmi iz 42 vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter 74 likovnih del iz 14 ustanov. Strokovna komisija je najboljše že izbrala, priznanja jim bo podelila to soboto v sežanskem Kosovelovem domu.

Tudi Mlada Vilenica, mlajša sestra velike nagrade, pridno nabira leta in letošnja je še zadnja pred polnoletnostjo. A čeprav so tudi njeni udeleženci le izjemoma polnoletni, saj je namenjena ustvarjalcem, ki obiskujejo vrtec, osnovno ali srednjo šolo, so letos pisali in risali na zelo zrelo temo, ki je zelo pomembna tudi za prihodnje generacije.

Organizatorji, Kulturno društvo Vilenica iz Sežane in sežanska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, so ji dali naslov Čista voda - čista sreča. “S tem se Mlada Vilenica pridružuje globalni skrbi za čisto, pitno vodo - skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je namreč v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želimo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, mladim pa želimo postaviti temelje za globlje razmišljanje o povezavi pomena vode za srečno življenje,” pravi koordinatorka letošnje Mlade Vilenice Alenka Žumbar Klopčič.

Na natečaj se je odzvalo 42 osnovnih in srednjih šol in vrtcev s 115 pesmimi ter 14 ustanov s 74 likovnimi deli. “Izbor je bil zahteven, saj je bila velika večina pesmi zelo dobro napisanih,” je povedala predsednica Kulturnega društva Vilenica Tinkara Kovač. Poleg nje sta bila v komisiji še dolgoletna učiteljica Lilijana Gustinčič ter kot predstavnik mladih izjemen pianist Izak Ban. Pri ocenjevanju likovnih izdelkov se jim je pridružil še ilustrator in oblikovalec Roman Peklaj.

V natečaju za najboljšo pesem je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj v štirih kategorijah (vrtec, druga triada osnovne šole, tretja triada, srednja šola), kar trem pa namenila posebne nagrade.

Tudi v natečaju za najboljšo likovno delo je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj, med temi bo podelila tudi skupinsko nagrado ter priznanje za absolutno zmagovalko.

Podelitev priznanj nagrajencem bo v soboto ob 10. uri v Kosovelovem domu v Sežani. Spremljal jo bo bogat glasbeni program, ki ga bodo pripravili otroci skupaj s Tinkaro Kovač in raperjem Zlatkom.

Mlade nagrajence bodo povabili tudi k sodelovanju na literarnem branju, ki bo na matineji festivala Vilenica na gradu Štanjel ob septembrski “veliki” Vilenici. Pesmi vseh sodelujočih bodo objavljene v zborniku 17. Mlada Vilenica 2017, ki ga bodo prejele tudi vse slovenske knjižnice.

Mlada Vilenica je letos poleg novega vodstva - njene vajeti od Tinkare Kovač prevzema Alenka Žumbra Klopčič - dobila tudi novo spletno stran. Posebno skrb pa namenja mladim Slovencem v zamejstvu. Tako bo avtorju najboljšega literarnega dela iz zamejstva in njegovi družini podelila izlet v matično deželo.

Načrtuje pa tudi posebni poletni natečaj Mlada Vilenica 2017 za zamejce in v tujini živeče Slovence, z dvema na natečaju sodelujočima zamejcema pa bo na sklepnem dogodku podelitve priznanj mlada Vilenica 2017 izvedla omizje na temo ohranjanja slovenskega jezika in kulture v zamejstvu.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Povej naprej: