• Vladimir Pištalo je zelo dober vodnik skozi zagonetno persono Nikole Tesle.
    Vladimir Pištalo je zelo dober vodnik skozi zagonetno persono Nikole Tesle.
    Foto: Nebojša Babić
  • Vladimirja Pištala je Nikola Tesla obsedal dolgih šest let.
    Vladimirja Pištala je Nikola Tesla obsedal dolgih šest let.

Demistificirani Tesla

torek, 5. september 2017, 09:36

Literarizirana biografija Tesla, portret med maskami je v srbščini izšla leta 2008, leto zatem pa je bila že najbolj brana knjiga v Srbiji in avtor je z njo osvojil tudi Ninovo nagrado. V slovenskem prevodu Đurđe Strsoglavec smo knjigo dobili leta 2013, letos julija pa smo dočakali še ponatis verjetno najboljše biografije enega največjih človeških umov - Nikole Tesle.

Srbski pisatelj Vladimir Pištalo, rojen leta 1960 v Sarajevu, ima pomembno stično točko z Nikolo Teslo - delita si imigrantsko izkušnjo v ZDA. Pištalo je leta 1993 zapustil Beograd in se podal v ZDA. Nekaj let zatem je na Univerzi v New Hampshiru doktoriral na temo identitete srbskih migrantov v ZDA. Danes poučuje ameriško zgodovino na Beckerjevem kolidžu v Massachusettsu in živi razpet med Beogradom in Bostonom.

Enigma Nikola Tesla ga je dan in noč spremljala dolgih šest let. Rezultat te “obsedenosti” je roman Tesla, portret med maskami, ki brez odvečne mitološke navlake in z izvrstnim pripovednim tempom osvetli um enega največjih genijev vseh časov.

Najtežji del je bil po besedah Vladimirja Pištala očistiti Teslo vseh mitov in legend, ki so ga obkrožali v življenju in se po njegovi smrti še bolj razbohotili. Na Teslo so venomer namreč obešali vse mogoče zgodbice, od tega, da se je rodil na Veneri, da je komuniciral z vesoljci, da je znal brati prihodnost ...

Pištalo se je ogradil od tega in se poskusil potopiti v čustveno brbotanje Nikole Tesle ter o njem spregovoriti preprosto, spoštljivo in, kolikor je mogoče, brez superlativov in mistifikacije. Pištalov roman tako ni klasična biografija, ampak bolj umetniški portret, ki pa se zelo dosledno drži kronologije vseh pomembnejših etap in oseb iz Teslovega življenja.

Ob branju romana je namreč zelo presenetljivo, kako avtor z neverjetnim pripovedovalskim smislom in zastranitvami spaja resnične dogodke in ljudi, le ponekod umetniška vizija prevlada nad resničnimi dogodki.

Ena največjih ugank iz življenja Nikole Tesle je tudi večna dilema, ali se je Tesla kdaj ”spozabil” s kakšno predstavnico ženskega spola. Vladimir Pištalo je neomajen: Tesla, največji platonist med znanstveniki in ljudmi, ki je imel raje človeštvo kot človeka, je vso svojo energijo usmeril v svoje delo.

Pištalo je zelo dober vodnik skozi zagonetno persono Nikole Tesle - bralec ne potrebuje tehničnega pred-znanja, saj pisatelj tudi znanstvenikove najzahtevnejše izume in vizije zelo preprosto približa slehernemu (ne)poznavalcu.

BP


Povej naprej: