• V okviru nacionalnega programa cepljenja za preprečevanje 
okužb z virusom hepatitisa B v Sloveniji že vrsto let  cepijo 
otroke.
    V okviru nacionalnega programa cepljenja za preprečevanje okužb z virusom hepatitisa B v Sloveniji že vrsto let cepijo otroke.

Hepatitis je “prehitel” aids

torek, 25. julij 2017, 06:00

Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi sporočila, da je smrtnost zaradi virusnih hepatitisov presegla smrtnost zaradi aidsa. Ocenjujejo, da je v Sloveniji s hepatitisom C okuženih približno 6500 ljudi, le 3500 pa naj bi se jih okužbe zavedalo.

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacij naj bi leta 2015 od 325 milijonov okuženih za posledicami hepatitisov B in C v svetu umrlo 1,34 milijona ljudi.

Pomembno je zgodnje odkrivanje okužbe

“Stroka je nad tem podatkom zgrožena, saj se virus hepatitisa B lahko prepreči z učinkovitim cepljenjem, 95 odstotkov okuženih s hepatitisom C pa uspešno pozdravi z ustreznimi zdravili,” poudarja zdravnica Mojca Matičič z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni. Pomembno je zgodnje odkrivanje okužbe, saj bolezen lahko več let poteka brez bolezenskih znakov. V Sloveniji so do sedaj uspešno pozdravili 1917 okuženih oseb s hepatitisom C.

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v ljubljanskem kliničnem centru preventivna testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C izvajajo že deset let. V preteklih akcijah se je vsako leto odzvalo okoli 7000 ljudi in od teh so okužbo s hepatitisom C odkrili pri 1,8 odstotka ljudi. Tudi letos v okviru preventivnih dejavnosti ob obeleženju svetovnega dneva hepatitisa 28. julija klinika organizira brezplačno in anonimno testiranje.

Matičičeva je izpostavila, da se pri zdravljenju hepatitisa C v zadnjih letih dogajajo dramatični premiki in novosti. Slovenija ima izrazito učinkovita in varna bolniku prijazna zdravila za hepatitis C, ki so preizkušena tudi na slovenski populaciji bolnikov. Evropska analitična hiša Health Consumer Power House pa je Slovenijo uvrstila na drugo mesto med državami Evropske unije predvsem zaradi dobro razvitega modela zdravljenja hepatitisa C.

Okuži se lahko skoraj vsak

Z virusom hepatitisa C se lahko okuži skoraj vsak, je še opozorila Matičičeva. Med skupine z velikim tveganjem v Sloveniji sodijo vsi ljudje, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, imeli v preteklosti operativne posege, bili na hemodializi ali imeli naključen vbod z uporabljeno infekcijsko iglo. Tveganje pa obstaja tudi za tiste, ki imajo tetovažo, “piercing” ali so imeli akupunkturo v lokalih s slabšo ravnjo higiene.

Prejšnji teden pa so predstavili tudi prvo spletno aplikacijo za osveščanje in ugotavljanje možnosti tveganja za okužbo z virusi hepatitisa z imenom HEP-Y. Pri njeni zasnovi in vzpostavitvi so pod okriljem klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja sodelovali strokovnjaki in študenti ljubljanske medicinske fakultete ter fakultete za računalništvo in informatiko, Inštitut Jožef Štefan in računalniško podjetje.

Aplikacija vsebuje splošne informacije o virusih hepatitisov, nasvete za preventivo in nasvete, kam se lahko posamezniki obrnejo po pomoč. Pomemben del aplikacije pa sestavlja vprašalnik, s katerim lahko vsak posameznik glede na dejavnike, ki jim je bil izpostavljen, preveri tveganje za okužbo.

Uspešen nacionalni program cepljenja

Prva nacionalna raziskava značilnosti okuženih z virusom hepatitisa B v Sloveniji je pokazala uspešnost nacionalnega programa cepljenja otrok proti hepatitisu B, ki jo izvajajo od leta 1998. “Glede preprečevanja okužb z virusom hepatitisa B v Sloveniji že vrsto let poteka program cepljenja, s katerim nudimo zaščito šolskim otrokom tudi v primeru poškodb z ostrimi predmeti, ki so onesnaženi s krvjo. Žal pa precepljenost Slovenskih otrok proti hepatitisu B ni zadostna in se še znižuje,” je dejal epidemiolog Mario Fafangel z novogoriške izpostave Nacionalnega inštituta za javno zdravje nam.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer lani sprejela prvo globalno strategijo o obvladovanju virusnih hepatitisov s ciljem, da do leta 2030 izkorenini virusni hepatitis kot javno zdravstveno grožnjo v svetu. Cilj strategije je, da do tega leta za 90 odstotkov zmanjšajo število na novo okuženih in za 65 odstotkov zmanjšajo število smrtnih žrtev zaradi virusnih hepatitisov.

STA, AC


Povej naprej: