• Marko Vok
  Marko Vok
  Foto: /
 • Delo v naravi zahteva primerno zaščito - obleko in tudi 
uporabo zaščitnih krem za kožo.
  Delo v naravi zahteva primerno zaščito - obleko in tudi uporabo zaščitnih krem za kožo.
  Foto: Maksimiljana Ipavec
 • Na sprehod po soncu ne odhajajte brez primerne zaščite 
kože na vseh izpostavljenih mestih, pa tudi čepica ali klobuk 
sta nujni, čeprav je šele pomlad.
  Na sprehod po soncu ne odhajajte brez primerne zaščite kože na vseh izpostavljenih mestih, pa tudi čepica ali klobuk sta nujni, čeprav je šele pomlad.
  Foto: Maksimiljana Ipavec

Po “martinčkanju” opekline

torek, 4. april 2017, 06:00

Toplo pomladansko sonce kar vabi na plan. Po mrzli zimi smo željni sončnih žarkov. Ljubitelji narave in vrtičkarji pridno izkoriščajo vsako uro prostega časa za sprehode oziroma obdelovanje gredic, striženje grmičevja in prirezovanje dreves. Pa vendar lahko ob tem staknemo tudi opekline in reakcije na sonce ter sokove rastlin, opozarja deramatolog Marko Vok.

“Sonce je že močno, na kar večina pozablja,” opozarja izolski zdravnik dermatovenerolog Marko Vok. “Spomladanski občutek, da sonce še ni močno, je varljiv, kar večina spozna, ko gre za uro nezaščitena na sonce. Sončne opekline marca in aprila niso tako zelo redke.”

Večina komaj čaka po mrzli zimi na toplo sonce in sprehode v naravi ter se rada predaja sončnim žarkom. Nekateri se podajo v naravo, drugi posedajo na soncu in se “martinčkajo” ali pa se lotijo urejanja gredic na vrtu. Strokovnjak svetuje, naj se primerno zaščitimo s pokrivali in z zaščitnimi kremami. “Svetujem uporabo kreme oziroma losjona s faktorjem 15. Tistim, ki imajo zelo svetlo polt in tanko, občutljivo kožo, pa kar s faktorjem 50, saj je zanje lahko sonce že zdaj nevarno. Nanos zaščite naj bo v dovolj debelem sloju. Upoštevajte tudi navodila proizvajalca.”

Te dni so se po pomoč v njegovo ambulanto že zatekli ljudje z opeklinami, ki so jih dobili pri delu na vrtu. Pri nekaterih gre za tako imenovane fototoksične reakcije na koži zaradi sonca. Dogaja pa se tudi, da lahko staknemo še reakcijo kože na posamezne snovi v rastlinju. Nekdo je nedavno poiskal pomoč po obrezovanju fige, hkrati ga je sonce tudi močno opeklo. Pojavili so se mehurji. “Šlo je za hudo reakcijo na kombinacijo sonca in snovi, imenovane furokumarini. Te snovi lahko pri posameznikih sprožajo hude reakcije na koži. Prisotne so v vrsti rastlin, tudi v zeleni, peteršilju, listih paradižnika ...,“ omenja sogovornik.

Sonce je sicer zdravo, a že zdaj tako močno, da je pri vseh nujna zaščita kože na mestih, kjer jo žarki neposredno dosežejo. Prav tako na sprehodu in ob delu na prostem svetuje pokrivala. Ljudje naj bi bolj skrbeli za zaščito kože na obrazu, saj se zaradi ponavljajočih se opeklin, denimo na nosu, ustih in licih, sčasoma lahko razvije celo tudi kožni rak. Poleg obraza bi pred odhodom na sonce morali s kremo zaščititi kožo na vratu, zatilju, ušesih in rokah, tudi na hrbtu dlani. JA


Povej naprej:

 

Mnenja