• Med vročinskim valom je treba poskrbeti tudi za živali.
    Med vročinskim valom je treba poskrbeti tudi za živali.
    Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Zavarujte se pred soncem in pijte dovolj

torek, 1. avgust 2017, 14:27

Ob začetku četrtega vročinskega vala je agencija za okolje od jutri do petka izdala opozorilo za najvišjo ogroženost z veliko toplotno obremenitvijo za celotno Slovenijo, z izjemo visokogorja. Na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) ljudem svetujejo, naj se v vročini primerno zaščitijo pred soncem in uživajo dovolj tekočine.

LJUBLJANA > Na NIJZ ljudem svetujejo, naj se ob vročini umaknejo v senco ali hladnejše prostore. Ljudi tudi opominjajo, naj omejijo telesno dejavnost na prostem. Telesno dejavnost svetujejo v jutranjih in večernih urah. Priporočajo uživanje lahke hrane v manjših obrokih.

Pomembno je tudi uživanje zadostne količine tekočine. Pri tem odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom ali sladkorjem, ker povzročajo odvajanje tekočine iz telesa. Odrasli morajo dnevno v vročini popiti približno dva litra tekočine. Ob telesni aktivnosti je treba zaužiti še več tekočine.

Tudi živalim je vroče

Vročina vpliva tudi na zdravstveno stanje živali, zato je treba poskrbeti, da imajo vedno na voljo svežo pitno vodo. Lastniki naj jim omogočijo dostop do sence in hladnejših mest, v nobenem primeru pa naj ne puščajo živali v zaprtem parkiranem avtomobilu. Posebno pozornost naj namenijo psom brahicefaličnih pasem (s kratkim gobcem), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo, svetujejo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Opozarjajo tudi na ustrezno zaščito pred soncem. Med 10. in 16. uro je sonce najmočnejše, takrat se je treba umakniti v senco. Zaščititi se je treba tudi s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem najmanj 30 ter zaščito pred UVA žarki.

V vročini se hrana pokvari hitreje. Zato ljudem svetujejo, naj bodo bolj pozorni na kakovost hrane in pravilno ravnanje s hrano. Tudi zdravila je treba shranjevati na temperaturi, ki jo priporoča proizvajalec.

Na NIJZ svarijo pred tem, da bi človeka ali žival pustili v zaprtem parkiranem avtomobilu. Malo odprto okno ali prejšnje ohlajevanje avtomobila s klimo namreč ne prepreči segrevanja avtomobila, opominjajo.

Najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje ob daljših obdobjih vročine, so kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica in vročinska kap, navajajo na inštitutu.

Posebno pozornost je treba nameniti najbolj občutljivim ljudem, to so starejši in otroci. Ogroženi so tudi bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, mobilnost in sposobnost presojanja. Mednje sodijo bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni.

Ob tem na NIJZ priporočajo, da v primeru, ko bi bila oseba prizadeta zaradi pregretja, pomagamo tako, da jo umaknemo na hladno, na primer v senco ali hladen prostor. “V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč in obolelega ves čas hladimo,” priporočajo na NIJZ, ljudem pa svetujejo tudi, naj se z zdravnikom posvetujejo o neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se celo povečujejo. STA, SK


Povej naprej: