• Foto: Wikipedia/Romain Behar

Znanstveniki odkrili povezavo med uživanjem sladkorja in depresijo pri moških

sreda, 2. avgust 2017, 16:15

Raziskovalci iz Univerze College London (UCL) so odkrili povezavo med uživanjem velikih količin sladkorja in depresijo pri moških.

Moški, ki pojedo velike količine sladkorja, imajo 23 odstotkov več možnosti da v prihodnjih petih letih zbolijo za depresijo, je pokazala študija, ki so jo izvedli na UCL.

Raziskovalci so proučevali povezavo med količino sladkorja v prehrani in psihičnimi težavami, v raziskavo pa je bilo vključenih 5000 moških in 2000 žensk. Moški, ki so dnevno zaužili več kot 67 gramov sladkorja, so imeli 23 odstotkov več možnosti, da v naslednjih petih letih zbolijo za depresijo, kot tisti, ki so zaužili manj kot 39,5 grama sladkorja dnevno, izhaja iz raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Scientific Reports.

Vodja projekta Anika Knüppel je za Guardian povedala: “Diete z visoko vsebnostjo sladkorja imajo številne vplive na naše zdravje, naša študija pa je pokazala, da bi lahko bila povezava tudi med vnosom sladkorja in motnjami razpoloženja, posebno pri moških.” Študija pa ni pokazala povezave med vnosom sladkorja in motnjami razpoloženja pri ženskah. Da bi natančno raziskali povezavo med vnosom sladkorja in depresij, so potrebne nadaljnje raziskave, je povedala.

Spletno uredništvo


Povej naprej: