Bliža se praznik žlikrofov

Izdelovalci idrijskih žlikrofov, v Sloveniji in Evropski uniji zaščitenega živila geografskega porekla, bodo prvo septembrsko soboto pripravili praznik žlikrofov. Prireditev pripravljajo že drugič, z njo pa bi radi popularizirali žlikrofe in njihovo uporabo v prehrani.

 Praznik žlikrofov pripravljajo že drugič. Fotografija je simbolična Foto: Sašo Dravinec
Praznik žlikrofov pripravljajo že drugič. Fotografija je simbolična Foto: Sašo Dravinec

IDRIJA> Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi je kot organizator k sodelovanju povabilo domača društva ter Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Pri pripravi prireditve sta sodelovala tudi idrijska občina in ICRA Idrija, je za STA povedala Polona Kavčič iz ICRA. Del potrebnih finančnih sredstev pa je bil preko projekta “Podpore prireditvam na območju LAS za razvoj” prispevala EU.

Zamisel o prireditvi so prvič uresničili že lani, vendar v veliko manjšem obsegu, je še povedala Kavčičeva. Ker si želijo, da idrijski žlikrofi dobijo večjo prepoznavnost med tipičnimi slovenskimi jedmi, pa tudi v prihodnje razmišljajo o dopolnjevanju programa letošnje prireditve.

Kulinarična dediščina

Idrijski žlikrofi so ena najbolj prepoznavnih jedi za idrijsko-cerkljansko gastronomsko regijo in sodijo med 176 temeljnih jedi pod razpoznavnim sloganom Okusiti Slovenijo. Kot slovenski in evropsko zaščiteni jedi z znakom zajamčena tradicionalna posebnost ji zato namenjajo v Idriji posebno pozornost, skrbijo za njeno razpoznavnost in ohranjanje naše kulinarične dediščine.

Evropsko zaščito so idrijski žlikrofi prejeli leta 2010, slovensko pa že 2002. Zaščitena sta tako recept kot tudi postopek izdelave in oblika žlikrofa. Danes izdeluje prave idrijske žlikrofe le šest certificiranih izdelovalcev.

Kuhali bodo in jedli

Idrijski žlikrofi so regionalna jed, pripravljena iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom ter je značilno oblikovana. V kulinariki je cenjena kot priloga, pa tudi kot samostojna jed - zabeljena z ocvirki ali z različnimi mesnimi in drugimi omakami.

Na prireditvi, ki bo v soboto, 1. septembra, v Idriji na različnih lokacijah, bo vsak obiskovalec lahko našel nekaj zase. Organizatorji pripravljajo številne delavnice o izdelovanju pravih idrijskih žlikrofov in njihovem načinu serviranja. Idrijske žlikrofe bodo lahko tudi degustirali in jih pri pravih domačih izdelovalcih tudi kupili, pripravljajo pa tudi ljubiteljsko ocenjevanje žlikrofov. Ne bo pa manjkala niti tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov ter zabavni program v večernih urah.

STA


Najbolj brano