Kljub odsotnim je vladal optimizem

Pred slovensko košarkarsko reprezentanco je novo poglavje, ki ga odpira nov sistem uvrščanja na svetovno prvenstvo prek kvalifikacij. Velika večina košarkarjev in popoln strokovni štab so se v hotelu v Ljubljani zbrali včeraj zgodaj popoldne.

Večji del izbrane košarkarske vrste in trenerski štab na 
skupinskem fotografiranju. Foto: Simon Maljevac
Večji del izbrane košarkarske vrste in trenerski štab na skupinskem fotografiranju. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Košarkarji so v preddverje hotela prihajali večinoma nasmejani in so se iskreno razveselili ponovnega snidenja. Še posebej to velja za tiste, ki so pisali zlato zgodbo in se po slavju prvič znova srečali. Na prvem zboru sta manjkala dva primorska izbranca, otroka koprskega Koša Vlatko Čančar (Mega Basket, Srbija) in Gregor Hrovat, ki je včeraj še imel obveznosti z Olimpijo v domačem državnem prvenstvu. Veliko vprašanj je bilo za Klemna Prepeliča (Levallois, Francija) in Gašperja Vidmarja (Banvit, Turčija) o nesojenima prestopoma v Real, ki se zdita končani zgodbi. Oba pravita, da se o tem nista neposredno pogovarjala, jima pa zanimanje enega največjih evropskih klubov seveda laska.

Da vseh štirih (petih, če štejemo Zorana Dragića, ki bo iz Milana prestopil v turški Anadolu Efes) evroligaških igralcev ne bo, je pričakovano, čeprav je kazalo, da bi dva (Murić, Z. Dragić) vendarle lahko bila na voljo. Toda tik pred zdajci je združenje klubov Uleb priporočilo klubom, naj igralcev ne pustijo v reprezentance, kar so ti najbrž komaj čakali. Tako se je zgodilo, da je bil mladi Jurij Macura že v Sloveniji, ko je dobil sporočilo Baskonije, da ne sme igrati, pa čeprav je član druge ekipe baskovskega moštva, Edo Murić pa je tudi nameraval izkoristiti predhodno stališče Efesa, da igralcem pušča proste roke.

V petek zvečer bodo lahko gledalci v Stožicah pozdravili sedem evropskih prvakov: Žigo Dimca,Vlatka Čančarja, Klemna Prepeliča, Jako Blažiča, Matica Rebca, Sašo Zagorca in Gašperja Vidmarja, ki je pričakovano prevzel kapetanski trak izbrane vrste.

Selektor Rado Trifunović je ob konfrontaciji Uleb - Fiba odsotnost evroligaških igralcev pričakoval, hkrati pa ni bil povsem prepričan, če bo tudi španska izbrana vrsta ostala brez vseh igralcev iz evropske elite. A tudi španski končni seznam je brez igralcev evroligašev, kar pomeni, da v kvalifikacijah ne bo niti enega od košarkarjev, ki so na eurobasketu osvojil bronasto odličje. “Zame je to najboljša ekipa na svetu,” o svojih izbrancih pravi Trifunović: “Mislim, da nismo v tako slabem položaju. Vsi naši igralci imajo vidne vloge v klubih, večina jih pozna sistem dela Igorja Kokoškova in od tega ne bomo veliko odstopali. Ključno je, da v teh štirih dneh, kolikor imamo časa, porazdelimo vloge. Nimamo sicer Gorana Dragića, ki je bil vodja reprezentance na evropskem prvenstvu, imamo pa dovolj drugih kakovostnih igralcev, s katerimi lahko odkrito gremo po dve zmagi. Poleg štirih točk si želimo ustvariti vzdušje in energijo, ki je to ekipo krasila na evropskem prvenstvu.”

Njegove besede je potrdil tudi običajno resni Jaka Blažič, sicer član španske Andorre: “Evropsko prvenstvo je bil zagotovo preobrat v moji karieri, postal sem samozavesten, kot še nisem bil. Obenem pa že sama misel na zlato odličje odžene slabosti kakšnega težavnega dne,” je za PN povedal branilec iz smučarske družine in poudaril, da v klubu ni imel nobenih težav z udeležbo v kvalifikacijah. “Kvečjemu so zadovoljni, saj jim veliko pomeni, da imajo v svojih vrstah evropskega prvaka.” O hierarhiji v izbrani vrsti brez glavnih zvezd pa, pravi: “Mislim, da ne bo težav, saj pravih novincev skoraj ni. Večina je seznanjena s sistemom igre in delom strokovnega štaba. Mislim, da ne bomo imeli težav z vključevanjem v način igre.”

V prvem delu kvalifikacij fante čakata tekmi z Belorusijo doma in s Španijo v gosteh.

ROK MAVER


Najbolj brano