Maribor v rusko zimo po evropsko pomlad

Drevi in jutri se bo razširil seznam udeležencev osmine finala nogometne lige prvakov, kamor so se že prebili Manchester City, Tottenham, Paris Saint-Germain in Bayern. Nemara utegne biti nocoj dokončno jasna tudi evropska usoda Maribora, ki gostuje v Moskvi pri Spartaku.

Damjan Bohar (desno) je proti Spartaku zabil doslej edini gol 
Maribora v skupinskem delu letošnje lige prvakov. Foto: Anze Malovrh/STA
Damjan Bohar (desno) je proti Spartaku zabil doslej edini gol Maribora v skupinskem delu letošnje lige prvakov. Foto: Anze Malovrh/STA

NOVA GORICA > V ligi prvakov (LP) vsaka točka šteje. Tudi denarno. Prinaša 500.000 evrov, kar za klube, kot je Maribor, vendarle ni zanemarljivo. Vijoličastim je pošteno odleglo po zmagi v domačem derbiju z Olimpijo. Včeraj so se tako lahko bolj sproščeno podali v Moskvo, kjer jih bo v petem krogu pričakal vse prepričljivejši ruski prvak. V uvodnem krogu so Mariborčani proti Spartaku v Ljudskem vrtu zabili edini gol (Damjan Bohar) in osvojili edino točko v skupini E. Nato so nanizali tri poraze, proti Sevilli in Liverpoolu (dvakrat), v katerih so skupno prejeli 13 zadetkov.

Po štirih krogih slovenski prvaki teoretično še ostajajo v igri za tretje ali celo drugo mesto, ki prinašata evropsko pomlad, a bi za uresničitev sanjskega scenarija potrebovali mali čudež. Za začetek potrebujejo zmago v Moskvi, kar pa bo vražje težka naloga. Spartak je pred domačimi privrženci ugnal Sevillo in remiziral z Liverpoolom. Morda bo na koncu za drugo mesto, ki prinaša spomladansko nadaljevanje v izločilnih bojih LP, pogrešal prav izgubljeni točki v Mariboru. Po slabem startu v novo sezono ruskega prvenstva so izbranci Massima Carrere ujeli zmagovalni ritem.

Skupina E, vrstni red - Liverpool 8 točk, Sevilla 7, Spartak 5, Maribor 1; 5. krog, drevi - Spartak : Maribor (18), Sevilla : Liverpool (20.45).

Pretekli konec tedna je Spartak v gosteh s 4:1 ugnal Krasnodar in ga prehitel na četrtem mestu. Odlično strelsko formo sta potrdila nekdanji napadalec Milana, Brazilec Luiz Adriano in Quincy Promes. Nizozemski zvezni nogometaš je tudi v letošnji sezoni najučinkovitejši mož Spartaka. V ruskem prvenstvu je zabil osem golov, le enega manj od napadalca Zenita Aleksandra Kokorina. Ekipa iz St. Peterburga je nazadnje doma brez težav s 5:0 odpravila Tosno, primorski reprezentant Miha Mevlja pa si je tekmo ogledal s klopi. Zenit ta čas zaseda drugo mesto, ki še zagotavlja nastop v LP. Elitno klubsko tekmovanje v prihodnji sezoni še kako mika Spartak, ki ima po 17. krogih 28 točk, pet manj od Zenita. Na vrhu je moskovska Lokomotiva s 36 točkami.

Ruski prvaki bodo Mariborčane gostili na novozgrajeni Otkritie Areni, ki je tudi eden od dveh moskovskih stadionov, kjer bodo prihodnje leto tekme svetovnega prvenstva v nogometu. Sprejme 45.360 gledalcev in utegne biti na zadnji domači tekmi Spartaka v skupinskem delu lepo zapolnjen. V vsakem primeru gre pričakovati, da bo armada zvestih klubskih privržencev segrela mrzlo moskovsko ozračje. Temperatura naj bi se sukala okrog ledišča, večer pa bo predvidoma minil brez padavin.

Sinoči so Mariborčani preizkusili novo igralno površino, najnovejšo mešanico naravne in umetne trave. V odpravi slovenskih prvakov ni Koprčana Aleksandra Rajčevića, ki je zaradi poškodbe že sklenil jesenski del sezone. Dvoboj bo sodil Škot William Collun. Tako zaradi ozračja kot tekmovalnega vložka utegne biti še bolj vroče Damirju Skomini in njegovim pomočnikom pod Vezuvom. Če želi ohraniti upe na spomladansko nadaljevanje v LP, mora Napoli v skupini F doma ugnati Šahtar iz Donjecka. Kar izločilni pridih pa bo imel dvoboj v kneževini. Polfinalist iz pretekle sezone Monaco bo gostil Leipzig Kevina Kampla.


Najbolj brano