Ajdovščina in Izola svetovni velesili v mišicah

Skoraj 150 tekmovalcev se je zbralo na svetovnem prvenstvu v bodibildingu po verziji zveze IBFF (International bodybuilding and fitness federation), ki ima sicer sedež v Kopru. Tekmovanje je potekalo v dvorani Europa Grand hotela Bernardin, sodelujoči pa so bili zelo zadovoljni z organizacijo.

Vesna Žlogar je zmagala v kategoriji fitnes nad 40 let Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vesna Žlogar je zmagala v kategoriji fitnes nad 40 let Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ> Klesanje telesa je dolgotrajen proces, za katerim se skrivajo dolga leta mukotrpnih treningov in celo trpljenja v telovadnici, vsi prijavljeni pa so se zadnje štiri mesece še dodatno intenzivno pripravljali prav na sobotni večer. Sodniki niso imeli lahkega dela, kajti na svetovnem prvenstvu je konkurenca izjemna. Z izjemo domače države, ki lahko prijavi več tekmovalcev, morajo vsi ostali najprej osvojiti naslov državnega prvaka.

Tudi zavoljo tega je uspeh slovenskih mišičnjakov še toliko večji, kajti doma so ostale štiri zmage, po dve v Izoli in v Ajdovščini. Obalo sta uspešno zastopala nova miss fitness v kategoriji nad 40 let Vesna Žlogar, medtem ko je Goran Simič postal mister fitness v kategoriji do 170 cm. V Ajdovščino sta zlati medalji odnesla Boštjan Čebron med najvišjimi bodibilderji, David Koren pa je prvak fitnesa v srednji kategoriji. V absolutni konkurenci se je prestižnega pokala razveselil Italijan Romeo Basso, pri ženskah pa je znova zmagala Madžarka Brigita Grof.

Nepoučenim velja pojasniti, da se mišičnjaki(nje) na grobo delijo v dve kategoriji, pri čemer fitness pomeni vitko in športno telo brez pretirane rasti mišic, iz bodibildinga pa izhajajo resnično ogromne “omare”, kakor denimo večkratna svetovna prvaka brata Dejan in Duško Madžarović. Slednji je tudi predsednik in ustanovitelj IBFF in je tokrat svoje moči posvetil organizaciji tekmovanja: “Lahko rečemo, da je bil 'event' organiziran najboljše doslej, žal pa bomo zabeležili finančni minus. Gledalcev v dvorani je bilo le okoli 200, bernardinski hotel nam ni ponudil nobenega popusta, pa tudi s strani občine nismo prejeli kakršnekoli pomoči. Tekmovalci so bili zelo zadovoljni, navsezadnje pa je to tisto, kar šteje. Razveselili smo se tudi slovenskega izkupička, kajti lani smo na svetovnem prvenstvu osvojili dve zmagi, letos pa štiri.”

Doslej je IBFF svetovna prvenstva prirejal v Kopru, selitev v Portorož pa se je vsaj s športnega vidika pokazala za zelo uspešno potezo, čeprav Duško Madžarović ni prepričan, ali se bodo kmalu spet odločili za organizacijo: “Prirejamo tudi dogodke v tujini, zaradi financ pa bomo še razmislili o podobnih projektih na Slovenski Obali, četudi ima svetovno prvenstvo svojo težo.”

BORIS PLANINC

Foto: Tomaž Primožič/FPA


Najbolj brano