• Za mali oranžni poper bo treba odšteti dobrih 15 tisočakov.
    Za mali oranžni poper bo treba odšteti dobrih 15 tisočakov.
  • 110 konjskih moči res udobno pelje največ dva odrasla. Zadaj 
je bolj tesno.
    110 konjskih moči res udobno pelje največ dva odrasla. Zadaj je bolj tesno.
  • Znotraj je prav tako igriv kot zunaj.
    Znotraj je prav tako igriv kot zunaj.

Igriv, poskočen, ne ravno varčen in predvsem za dva

četrtek, 12. oktober 2017, 06:00

Za ozke ulice, mestno gnečo, hitre skoke po opravkih, beg pred ženo ali možem, šarmiranje študentk in še kaj bi se našlo. Twingo gt je odlična kombinacija malega in hitrega avtomobilčka.

Že na prvi pogled gre za ljubezen. Oranžna pločevina s črnim spojlerjem, temnimi stranskimi in strešnimi nalepkami ter zatemnjenimi stekli privlači. In res, kljub oznaki gt ni videti prav nič strašljivo. Še najbolj je tak twingo podoben igrački. Podobno igračkasto je videti v notranjosti. Če ste zjutraj, ko vanj sedete, slabe volje, vam bo vožnja in nasploh počutje v notranjosti zagotovo izvabila nasmešek na obraz.

Pa smo res lahko tako nekritično veseli ob preizkušanju malega francoza? Še zdaleč ne, tu pa tam se sliši kak čriček, tudi poraba ni ravno mini, saj se je na testu ustavila pri 7,4 litrih. Zadaj je bolj malo prostora in sedeži bodo v glavnem gostili zimske jakne in nakupovalne vrečke.

AVTOMOBIL V ŠTEVILKAH

Motor: turbobencinski 898 ccm/88 kW, izpust 115 g/km

Poraba na testu: 7,4 litra na 100 km

Hitrost in pospešek: 182 km/h, 9,6 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 13.990 evrov

Cena testnega vozila: 15.250 evrov

Več podatkov: www.renault.si

No, toliko o zamerah, sedaj pa še vtis z vožnje pod taktirko zelo živahnega 0,9-litrskega bencinskega trivaljnika s konkretnimi110 konjskimi močmi. Zaradi nizke mase je avtomobil kar poskočen, kar pride prav ob pospeševanjih pri semaforju, pa tudi med hitrim kroženjem po istrskih krožiščih. Edini problem je hitra avtocestna vožnja, še posebej ob močni burji, saj zna biti vožnja ob avtocestnih hitrostih precej nelagodna. Komu je namenjen? Če se radi kažete, ste veseli po duši, vam nekaj tisočakov večji proračun za tako mali avtomobil ni problem, in radi čutite pospeške, ob tem pa ne želite težav pri parkiranju, potem vam je tak twingo pisan na kožo.

Besedilo in foto: DARJAN GORELA


Povej naprej: