• Tudi najnovejši phantom je presežek presežkov
    Tudi najnovejši phantom je presežek presežkov

Realnost za redke, fantom za preostale

četrtek, 10. avgust 2017, 06:00

Rolls-Royce je uradno predstavil novo generacijo phantoma, ki cilja na naziv najbolj prestižnega avtomobila na svetu. V primerjavi s predhodnikom je novi phantom deležen večje maske hladilnika, novi so tudi laserski žarometi z dometom kar 600 metrov.

Velik poudarek so pri Rolls-Royceu seveda namenili tudi udobju. Ponujajo več konfiguracij sedežev, med katerimi so individualni sedeži na več načinov in povsem nov spalni sedež. Les na zadnjem delu sprednjih sedežev ni samo za okras, saj ga je mogoče uporabiti kot mizico, infozabavni sistem v zadnjem delu pa je mogoče pospraviti s pritiskom na gumb.

Izboljšana je tudi zvočna izolacija, za katero so uporabili kar 130 kilogramov materiala, tako da se zvok 6,75-litrskega dvanajstvaljnika, ki zmore 420 kW (563 KM) in 900 Nm navora, komaj sliši. Pogonski agregat kroti osemstopenjska avtomatika, nasploh pa so pri Rolls-Royceu z uporabo nove platforme, ki omogoča ekstenzivno uporabo aluminija, uspeli zagotoviti za 30 odstotkov večjo trdnost, za ustrezno udobje tudi na slabših podlagah pa skrbi vrhunsko zračno vzmetenje. Cena nove generacije še ni znana, a tisti, ki jih ta avto res zanima, bodo že izvedeli.

DARJAN GORELA


Povej naprej: