• Foto: Jože Lango
  • Foto: Jože Lango
  • Od drevesa do drevesa po Izoli.
    Od drevesa do drevesa po Izoli.
    Foto: Jože Lango

Cilj: obisk 200 let starega hrasta

četrtek, 18. maj 2017, 14:17

Člani študijskega krožka Drevesa pripovedujejo so se spomladi odpravili na izlet po poti od Lipice do Gropade, kjer so izvedli učno pravljično pot s pripovedovanjem pravljic za udeležence. Cilj je bil obisk 200 let starega Napoleonovega hrasta, ki mu še danes pripisujejo zdravilne energije.

IZOLA > V okviru Dneva za spremembe pa so se odpravili na pravljični sprehod Od drevesa do drevesa po Izoli, kjer je več kot 50 udeležencev spoznavalo drevesa in njihovo ustrezno nego v urbanem okolju. Med otroki se jim je pridružil šolski krožek Drevesni detektivi iz OŠ Vojke Šmuc, ki sodeluje v akciji iskanja najstarejšega, najdebelejšega in najvišjega drevesa.

Sprehod je vodil od knjižnice mimo kostanjev, platan, magnolij, koprivovcev, redkih kafrovcev, lipovcev, pinij, zaključil pa se je na vrtu knjižnice z darovi dreves, ki jih je ponujala družinska kmetija. Prisotne je knjižnica presenetila s predvajanjem glasbe rastlin, ki jih tako niso le gledali, temveč tudi poslušali preko digitalnega pretvornika, ki spreminja električni impulz rastline v glasbenega.

Vrste, starost, videz in pravilno vzdrževanje dreves sta predstavili Tina Trampuš iz Zavoda RS za varstvo narave in Lena Marion iz podjetja Tisa d.o.o., Patricija Sosič Kobal in Marina Hrs sta med postanki pripovedovali ljudske pravljice o drevesih.

Študijski krožek Drevesa pripovedujejo, ki beleži drugo leto delovanja v Mestni knjižnici Izola z ljudskim izročilom in s pripovedovanjem pravljic o drevesih, s predavanji, pohodi, predstavitvami ter gradivom, oživlja in poudarja ohranjanje, negovanje in spoštovanje dreves kot živih bitij ter zelenila v mestu.

Spletno uredništvo


Povej naprej: