Ekskurzija v San Daniele del Friuli

V okviru izobraževanj za ljubitelje in pridelovalce suhomesnatih izdelkov so pri KGZS - Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, Kmetijski svetovalni službi Sežana, na pobudo kmetijskega svetovalca Srečka Horvata v aprilu organizirali strokovno ekskurzijo v San Daniele del Friuli, kjer slovijo po suhomesnatih izdelkih, od salam do svetovno znanega geografsko zaščitenega pršuta.

SEŽANA, SAN DANIELE DEL FRIULI > Najprej so si ogledali farmo prašičev Zualt, kjer imajo že stoletno tradicijo. Na leto vzredijo po 2000 prašičev. Redijo jih za pršute. Večino krme pridelajo sami, saj obdelujejo 50 hektarjev njiv, kjer pridelujejo koruzo, tritikalo, ječmen in sojo. Po degustaciji suhomesnatih izdelkov so pot nadaljevali do druge kmetije, kjer so si ogledali prostore za predelavo. Prav tako imajo lastno farmo prašičev, ki pa jih pitajo tudi na višjo težo - do 270 kilogramov, saj ne pridelujejo le pršutov, pač pa tudi salame, pancete, sušeno prato ... Po pokušini njihovih izdelkov so se zapeljali do mesta San Daniele, kjer so po kosilu obiskali pršutarno Bagatto. Po predstavitvi pršutarne in ogledu sušilnice pršutov so zanje pripravili še pokušino, nato pa so se odpeljali do zadnjega ogleda - farme prašičev, kjer prav tako redijo prašiče za pršut.


Najbolj brano