Prvi festival jetrnice

torek, 9. maj 2017, 12:26

“Jetrna klobasa je nedvomno brkinska posebnost, ki s pravimi jedmi na krožniku zaživi,” je prvi tovrstni festival na Bistriškem, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena, pozdravil Stanislav Renčelj, eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za mesnine.

ILIRSKA BISTRICA > Stanislav Renčelj, avtor knjige An buot in dns – Brkinske dobrote, ki velja za edinstven in izčrpen kulinarični vodnik po Brkinih, se je v omenjeni knjigi podrobno posvetil pripravi specifičnih jedi, ki so značilne za te kraje.

Pri nastanku knjige so mu bile v veliko pomoč članice Društva podeželskih žena občine Ilirska Bistrica, ki se jim je porodila misel o kulinaričnem dogodku, ki bi bil v celoti posvečen jetrnici, v kateri so glavne sestavine pljuča, srce, ledvice in malo jeter ter meso. Jetrnica je avtohtona jed, ki pa počasi tone v pozabo, zato so se članice društva odločile, da jo pripravijo na različne načine.

Obiskovalci 1. festivala jetrnice so lahko poskusili kuhane jetrnice, jetrnice na golaž z belo polento, krompir v zevnici z jetrnico in krompir na župi. Glede na pozitivne izkušnje s prvim tovrstnim festivalom jedi, predsednica Društva podeželskih žena Darinka Brožič razmišlja o novem kulinaričnem dogodku, kjer bodo v ospredju slastni štruklji. PN


Povej naprej:

 
Mnenja