• Cillian Murphy blesti v vlogi vodje klana Shelby.
    Cillian Murphy blesti v vlogi vodje klana Shelby.

Angleški odgovor na Imperij pregrehe

petek, 11. november 2016, 14:40

Anglež Steven Knight, ki je nase opozoril z napetim minimalističnim celovečercem Locke z izjemnim Tomom Hardyjem v edini vlogi, se je od leta 2014 večinoma ukvarjal le z eno ljubeznijo, televizijsko kriminalko Peaky Blinders. Že v prvi sezoni mu je uspelo ustvariti vrhunsko gangstersko dramo, v kateri odzvanjajo primerjave z ameriško gangsterko Imperijem pregrehe Terenca Winterja ter Kirurgom Stevena Soderbergha. Pred kratkim se je zaključila tretja sezona, na najnovejšo bo treba potrpeti do oktobra naslednje leto.

Steven Knight, rojen v Birminghamu, se je spustil v kriminalno podzemlje svojega rojstnega mesta in ustvaril serijo, ki govori o zloglasni gangsterski tolpi Peaky Blinders, ki je krojila življenje v Birminghamu v prvi polovici 20. stoletja.

Kriminal, IRA, komunisti in Winston Churchill

Glavno vlogo ima izvrstni Cillian Murphy kot šef kriminalne združbe Thomas Shelby, a ker gre za romsko družino, vse niti v ozadju vodi ženska - teta Polly (Helen McCrory). Knight, podobno kot Steven Soderbergh v Kirurgu, ki se je podal v New York v začetku 20. stoletja, v čas pomembnih eksperimentov v medicini, in Terence Winter v Imperiju pregrehe, ki opiše kriminalno podzemlje v New Jerseyju v času prohibicije, detaljno osvetli tudi duh časa. Poleg vseh nečednosti Peaky Blindersov, ki si sicer svoj vsakdanji kruh večinoma služijo s konjskimi stavami, v zgodbo vpelje tudi pripadnike Irske republikanske armade, komuniste in samega Winstona Churchilla, ki je na lovu za obojimi.

A glavnina pozornosti je usmerjena na ljubezenski odnos, ki se razvije med kriminalcem Thomasom Shelbyjem in pripadnico višjega britanskega sloja Grace, sicer policistko pod krinko, ki se v tolpo infiltrira kot točajka v lokalnem pubu. Ker pa Shelbyjem družina pomeni vse, ima Thomas poleg vodenja poslov in zagonetnega ljubezenskega odnosa še veliko preglavic z reševanjem družinskih zdrah.

Najbolj seksi serija ta hip

Pomemben del Thomasovega lika predstavlja tudi njegovo vojskovanje v Franciji med 1. svetovno vojno, ki mu je pustilo neizbrisne posledice v obliki postravmatskega vojnega sindroma, ki ga blaži z uživanjem opija. Ta je bil tudi prva pregreha Soderberghovega kirurga, preden je ta odkril kokain in kasneje še heroin. Toda Kirurga in Peaky Blinders poleg temačnega prikazovanja duha časa veže še ena podobnost, in sicer vdor sodobne glasbe v filmsko krajino prve polovice 20. stoletja. Še posebej zgovorna pa je glasba najavne špice Peaky BlindersRed Right HandNicka Cavea, ki aludira na Thomasove nerazčiščene demone iz preteklosti.

Knightov Peaky Blinders je tako ena najbolj seksi televizijskih serij ta hip, ki zelo spretno krmari med zakonom ulice, političnimi trenji tedanjega časa in čisto osebni vojni, ki se neprestano odvija v Thomasovi glavi.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej: