• Na 23. sarajevskem filmskem festivalu bodo gostili slovitega 
režiserja Oliverja Stonea.
    Na 23. sarajevskem filmskem festivalu bodo gostili slovitega režiserja Oliverja Stonea.

Častno srce sarajevskega festivala Oliverju Stoneu

ponedeljek, 24. julij 2017, 15:29

Na 23. sarajevskem filmskem festivalu bodo gostili slovitega režiserja Oliverja Stonea, ki mu bodo podelili tudi častno srce Sarajeva za njegov doprinos k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji festivala. Letošnja prejemnika častnega srca sta dva, poleg Stonea bo nagrado prejel tudi legendarni britanski komik John Clee.

SARAJEVO > Večkratni oskarjevec Stone je režiral več kot 20 celovečercev. Precej njegovih filmov je zaznamovanih z njegovo izkušnjo vojne v Vietnamu, kjer se je pri 23 letih bojeval kot prostovoljec. Med njegove najpomembnejše filme sodijo z oskarjema za režijo nagrajena Platoon - Vod smrti (1986) in Rojen 4. julija (1989) ter Wall Street (1987), JFK (1991) in Rojena morilca (1994). Podpisal se je tudi pod nekaj scenarijev, tudi za film Midnight Express (1978), za katerega je osvojil zlati kipec.

Velja za kritika ameriške politike, med drugim je režiral satiričen biografski film o nekdanjem predsedniku Georgu W. Bushu z naslovom W. (2008) ter film o nekdanjem sodelavcu ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu (2016).

Letošnji festival bo potekal med 11. in 18. avgustom. O najboljšem igranem celovečernem filmu bo odločala žirija, v kateri bodo režiser, scenarist in producent Michel Franco, umetniški direktor Edinburškega mednarodnega filmskega festivala Mark Adams, igralec Goran Bogdan, direktorica Filmskega instituta Doha Fatma Al Remaihi ter igralka Melisa Sözen.

Leta 2006 je v filmu World Trade Center ovekovečil enega največjih terorističnih napadov v ameriški zgodovini, ki se je zgodil 11. septembra 2001, posnel pa je tudi nekaj dokumentarcev, med njimi tri o Fidelu Castru in film o izraelsko-palestinskim odnosih.

Letos je posnel štiridelni intervju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Lani je častno srce Sarajeva na festivalu prejel ameriški igralec in dvakratni dobitnik oskarja Robert De Niro.

STA


Povej naprej: