• 16-letna lepotica, ki jo igra Elle Fanning, se poskuša uveljaviti 
v svetu mode.
    16-letna lepotica, ki jo igra Elle Fanning, se poskuša uveljaviti v svetu mode.

Elizabeth Bathory v modni industriji 21. stoletja

petek, 25. november 2016, 06:00

Nicolas Winding Refn je drugi najbolj zloglasni danski režiser, takoj za večnim provokatorjem Larsom von Trierjem, s katerim si delita podobno vizijo prikazovanja nasilja v filmu. Oba namreč zelo rada preizkušata raven gledalčeve tolerance do najbolj ekstremnih prizorov. A podobno kot von Trierjevo zadnje neprepričljivo skrpucalo Nimfomanka, tudi Winding Refn s psihološko grozljivko Neonski demon ni najbolj prepričal.

Nicolas Winding Refn je odrasel v umetniški družini, kjer so najvišje spoštovanje gojili do francoskega novega vala, uporniški Nicolas pa je starše najraje spravil ob živce z gledanjem grozljivk iz 70. in 80. let minulega stoletja, med katerimi je kraljeval Teksaški pokol z motorko.

Opozoril z Bronsonom in zaslovel z Vozi!

Zaradi neprilagojenega vedenja so ga odslovili tudi na eni od newyorških filmskih akademij, a ta svojeglavi mladenič se ni vdal usodi in je na Danskem posnel znamenito trilogijo Diler, ki govori o kopenhagenskem kriminalnem podzemlju. V tem njegovem zgodnjem filmskem obdobju pa se je najbolje odrezal z biografsko dramo Bronson (2008), v kateri blesti Tom Hardy kot kultni britanski zapornik Charles Bronson. Z vrhunsko spoliranim Vozi! (Drive), hommagu ameriški kriminalki iz 80. let, pa je Winding Refn v Cannesu osvojil zlato palmo za najboljšo režijo in dosegel svetovno prepoznavnost. Z naslednjima dvema filmoma ni ponovil uspeha filma Vozi!. Samo bog odpušča z Ryanom Goslingom v glavni vlogi lastnika bangkoškega kluba, kjer vadijo tajski boks, je bil finančni fiasko, najnovejšemu filmu Neonski demon pa prav tako ne kaže najbolje.

Krvava kopel, lejzbika in nekrofilija

Winding Refn se je z Neonskim demonom vrnil v svoj ljubi Los Angeles, kjer je posnel Vozi!, a tokrat je v ospredju svet modne industrije. 16-letna lepotica, ki jo igra Elle Fanning, se poskuša uveljaviti v svetu mode. Zaradi njene naravne, deviške lepote se mladenki skorajda takoj uspe povzpeti na lestvici, česar pa ne moreta preboleti dve starejši manekenki, ki se bojita za njun primat znotraj modne industrije. Preprost in nepretenciozen začetek zgodbe, ki ga Winding Refn ovekoveči z osupljivimi kadri, podložen z odlično glasbeno podlago Cliffa Martineza (stalni glasbeni sodelavec Stevena Soderbergha), popolnoma izvodeni v izteku filma, kjer režiser zelo nespretno aludira na mit madžarske grofice Elizabeth Bathory, ki postane obsedena z iskanjem večne lepote in mladosti, ki ju želi obdržati z grozljivimi kopelmi v krvi mladih devic. Za nameček Winding Refn doda še lezbični spodleteli ljubezenski zaplet in nekrofilijo. Neonski demon je ekstremna metafora sodobnega modnega sveta in pehanja za večno lepoto, ki pa jo je Winding Refn zelo površinsko in neprepričljivo prikazal.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej: