• Tom Hardy kot James Keziah Delaney
    Tom Hardy kot James Keziah Delaney

Hardy ponovno v svojem elementu

petek, 3. februar 2017, 07:00

Tom Hardy, eden najbolj talentiranih angleških igralcev ta hip, se je v televizijski nadaljevanki Tabu, poleg tega, da igra glavno vlogo, lotil še scenarija in izvršne produkcije. Z vlogo neprilagojenega divjaka Jamesa Delaneyja, ki veliko raje renči kot govori, pa se je Hardy vrnil v svoj priljubljeni igralski milje.

Na pomoč sta mu priskočila še oče Chips Hardy, ki je pisatelj, in britanski režiser Stephen Knight, ki se je proslavil s celovečercem Locke, ljubiteljem televizijskih serij pa se je prikupil predvsem z gangsterjado Peaky Blinders, v kateri igra tudi Tom Hardy. S Tabujem, ki je na ogled od začetka januarja na HBO GO, so se podali v London v začetku 19. stoletja, zanimale pa so jih predvsem gospodarske in politične intrige med ZDA, britansko krono in zelo vplivnim britanskim podjetjem East India Company.

Sloves divjaka, ljudožerca

James Keziah Delaney se je po dolgih 13 letih vrnil iz Afrike na očetov pogreb v London. Oče je bil lastnik ozemlja Nootka na meji med Kanado in ZDA, ki se izkaže kot osrednje jabolko spora med ZDA in Veliko Britanijo. Trmasti James, ki je ozemlje podedoval, pa ga noče prepustiti britanski kroni, ker ima drugačne poslovne načrte. James se tako znajde v središču zanimanja britanskega kralja, daljne predhodnice ameriške CIE in podjetja East India Company, ki ima tudi silne gospodarske apetite, saj Nootka omogoča neposredno trgovsko pot do Kitajske. Vsem tem akterjem James s svojo “armado prekletih”, ki jo sestavljajo prostitutke, kriminalci in kemik, pošteno premeša štrene, okoli njega pa se začne širiti vse bolj zlovešč sloves divjaka, ljudožerca, ki je za nameček še zaznamovan s tabujem - incestuoznem odnosu s polsestro.

Opozoril z Bronsonom

V Angliji in širše po Evropi se je Hardy sicer proslavil z vlogo enega od najbolj zloglasnih britanskih kriminalcev Charlesa Bronsona v filmu BronsonNicolasa Windinga Refna leta 2008, s katero je osvojil nagrado za najboljšo moško vlogo - british independent film award. Naslednji preboj se je zgodil z vlogo v filmu IzvorChristopherja Nolana leta 2010, s katero je Hardy opozoril nase tudi onkraj luže. Kmalu so se začele vrstiti še številnejše vloge v ZDA, tudi v visokoproračunskih blockbusterjih. Nazadnje je, na primer, Hardy blestel v Pobesnelem Maxu: Cesti besa, še prej pa je gledalce osvojil z vlogo dežurnega Batmanovega sovražnika Banea v Vzponu viteza teme Christopherja Nolana. Skupni imenovalec večine omenjenih vlog je zelo prepričljiva upodobitev travmatizirane, neprilagojene in nepredvidljive osebnosti. Zelo izstopajoča pa je njegova vloga v filmu Locke, s katero je postavil še en zelo pomemben igralski mejnik. Skoraj ves film se namreč dogaja v avtomobilu - Hardy je dve uri za volanom na poti iz Londona v Birmingham - in v tem času prejme 36 klicev, ki mu življenje, po njegovi lastni izbiri, obrnejo na glavo.

V Tabuju je Hardy, kot omenjeno, ponovno na svojem najbolj priljubljenem igralskem terenu travmatiziranih in neprilagojenih osebkov.

V nadaljevanki pa bodo predvsem uživali ljubitelji zelo temačnih ekskurzij v preteklost, kjer ne manjka krvi, razsekanih udov, umazanije in predvsem podlih zakulisnih igric. Ali - kot je dejal Hardy v enem od intervjujev: “V Tabuju sem želel združiti socialno parabolo a la' Charles Dickens, Hanibala Lecterja, Sherlocka Holmesa in Marlowa iz romana Josepha Conrada Srce teme.” Vse našteto do neke mere najdemo v Tabuju, a kam ga bo dokončno odneslo, še ne vemo, v ponedeljek je na sporedu peti od osmih delov.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 

Mnenja