• Nepredvidljivi izmišljeni papež Pij XIII. najraje meditira s 
cigareto v ustih in pije češnjevo kokakolo.
    Nepredvidljivi izmišljeni papež Pij XIII. najraje meditira s cigareto v ustih in pije češnjevo kokakolo.

Nadaljevanje Sorrentinove Neskončne lepote

petek, 11. november 2016, 06:00

Oskarjevec Paolo Sorrentino je še eden od mnogih režiserskih prvokategornikov, ki so se podali v svet televizijskih serij. Pred kratkim se je na HBO začela serija Mladi papež z Judeom Lawom v glavni vlogi, vseh deset epizod pa je režiral Sorrentino, ki se je vrnil na območje njegovega najuspešnejšega filma Neskončne lepote, še posebej v tiste dele, kjer je porogljivo orisoval vatikanski kler.

Jude Law kot novopečeni, komaj 46 let star papež Lenny Bellardo oziroma Pij XIII., je v prvih nekaj dneh svojega pontifikata pretresel Vatikan. Že prve minute uvodne epizode pa Paolo Sorrentino začne epsko in prevratniško. Bellardo, ko se prvič prikaže množici na trgu sv. Petra, ki nestrpno pričakuje prvi nagovor papeža, brez dlake na jeziku obračuna z vsemi dogmami, ki dušijo sodobno Cerkev - kontracepcijo, splavom, ločitvijo ... Toda izkaže se, da to stori samo v sanjah.

Papež, ki se zgleduje po Banksyju

Kmalu pa ugotovimo, da Bellardov začetek pontifikata ni nič manj radikalen od njegovih sanj, le z razliko, da si spremembe prizadeva uveljavljati iz ozadja, daleč stran od oči javnosti. Prvi šok je namreč bil, da se je Bellardo prvič prikazal množici v popolni temi in postregel z zelo “bogaboječim” nagovorom, ki je vernike prestrašil. V razlagi najbližjim sodelavcem, zakaj je to storil, je svojo odločitev argumentiral s primeri uspešnih umetnikov, ki se niso nikoli s svojim obrazom pojavili v javnosti; med temi je navedel zasedbo Daft Punk in kultnega uličnega umetnika Banksyja. Drugi šok - mesto vatikanskega državnega sekretarja Voiella (odlični Silvio Orlando, ki je legenda italijanske komedije starega kova), ki vodi vse zakulisne igrice in je bil ključni akter pri izvolitvi Bellarda, misleč, da bo z njim lahko preprosto manipuliral, ves čas visi na nitki. Za nameček kot papeževo desno roko postavi neizkušeno sestro Mary (Diane Keaton), s katero je Bellardo odrasel v sirotišnici. Na svojo stran si pretkano pridobi tudi duhovnika, kateremu se vatikanski kler izpoveduje, tako da je zviti Bellardo lahko vedno na tekočem glede najnovejših spletk.

Tretji šok je njegova odločitev, da se bo soočil s homoseksualnostjo v cerkvenih krogih in odslovil vse istospolno usmerjene duhovnike. A nepredvidljivi Sorrentinov papež, ki najraje meditira s cigareto v ustih in pije češnjevo kokakolo, bo v prihodnje postregel še z marsikaterim šokom.

Ateist ali diktator?

Največ preglavic pa bo Sorrentinov izmišljeni papež povzročil gledalcu, ki se bo neprestano ubadal z vprašanjem, kdo zaboga je ta papež? Ali je ateist ali egomanijak, ki sebe primerja z Bogom in meni, da lahko ustvarja čudeže? Ali pa je zgolj diktator, ki uživa v oblasti? Ne gre namreč spregledati črno-belega globusa, ki krasi glavno sprejemno papeževo pisarno in h kateremu neprestano beži Sorrentinova kamera, ter nedvomno aludira na Velikega diktatorja Charlieja Chaplina.

Mladega papeža so najprej predvajali na italijanski TV-mreži Sky Atlantic, kjer beleži rekorde gledanosti. Vatikan glede Sorrentinove vizije vrhovnega klera še ni podal nobene uradne izjave. Sorrentino pa se že pripravlja na snemanje druge sezone.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 

Mnenja