• David Lynch (levo) v Twin Peaksu igra naglušnega šefa Dalea Cooperja.
    David Lynch (levo) v Twin Peaksu igra naglušnega šefa Dalea Cooperja.
    Foto: Suzanne Tenner/Showtime

Najprej Ogenj hodi z menoj, nato Twin Peaks 27 let zatem

petek, 19. maj 2017, 06:00

Dan po ameriški premieri težko pričakovane tretje sezone Twin Peaksa bodo na svoj račun prišli tudi slovenski oboževalci te prelomne serije. V ponedeljek ob 22. uri bosta na HBO in HBO GO na voljo prva dva dela.

V poplavi zapisov na spletu o nadaljevanju Twin Peaksa sta najpomembnejša dva podatka, in sicer njegov režiser David Lynch je oboževalcem priporočil, da si pred ogledom najnovejše serije še enkrat ogledajo Ogenj hodi z menoj. Gre za predzgodbo Twin Peaksa, ki jo je Lynch leta 1992 posnel brez svojega twinpeaksovskega scenarističnega “partnerja v zločinu” Davida Frosta, da bi za silo potešil negodovanje razočaranih oboževalcev, ki niso bili zadovoljni z razpletom nadaljevanke.

Lynch naj bi snemanje filmov obesil na klin

Drugi zelo pomemben podatek je ta, da naj se Lynch v prihodnje ne bi več ukvarjal s filmom. Twin Peaks bo morda tako njegovo zadnje filmsko delo. Lynch je bil še pred potrditvijo nadaljevanja Twin Peaksa malo aktiven v filmskih logih. Od njegovega zadnjega celovečerca Notranje zadeve je minilo dolgih enajst let, zatem se je ukvarjal samo še s krajšimi deli in videospoti, prevzela ga je tudi glasba (izdal je dva albuma), po zadnjih zapisih sodeč pa se zadnja leta vrača tudi k svojim koreninam - slikarstvu. A velikega režiserja zadnja leta vse bolj obseda transcendentalna meditacija, ki jo sicer prakticira že od sredine 70. let minulega stoletja, leta 2005 pa je ustanovil fundacijo, s katero želi popularizirati te tehnike meditacije znotraj izobraževalnega sistema. Ali je bila geneza tretje sezone Twin Peaksa precej turbulentna tudi zaradi Lynchevih številnih drugih aktivnosti ali je bil edini razlog premalo denarja za snemanje najnovejše nadaljevanke, kot so poročali številni ameriški mediji, lahko zgolj ugibamo. Dejstvo pa je, da bo v nedeljo, po dolgih 27 letih, soj televizijskih ekranov naposled ugledala nadaljevanka, ki je leta 1990 povzročila eno največjih revolucij na televiziji.

Križanec med Modrim žametom in Mestecem Peyton

Pilot Twin Peaksa premiere sicer ni doživel na televiziji, temveč na filmskem festivalu v Miamiju in v Museum of Broadcasting v Hollywoodu. Filmska srenja je bila nad pilotom navdušena, a istočasno sila skeptična, da bi križanec med Modrim žametom in Mestecem Peyton, kot je Lynch tedaj promoviral Twin Peaks, zaživel na televiziji. Če se ne bi Bob Iger, eden vodilnih v televizijski mreži ABC, zavzel za Twin Peaks, bi ta že na svojem začetku najverjetneje utonil v pozabo.

8. aprila leta 1990 je uro in pol dolga prva epizoda luč sveta ugledala na televizijskem kanalu ABC in skorajda čez noč postala kultna, filmski kritiki pa so obrnili ploščo in hiteli pisati, da bo ta serija spremenila koncept televizijske produkcije. In tako je tudi bilo.

Twin Peaks je postal kulturni fenomen, ki mu še danes ni para. Poleg “tekme” v objavljanju strokovnih zapisov se je začela tudi poplava objav o Twin Peaksu v rumenem tisku, vrstile so se debate na spletnih forumih, pojavile so se majice, čepice, skodelice kave z motivi iz nadaljevanke, Twin Peaks menuji s preklemano dobro kavo, češnjevo pito ... A kot je bil hiter in nepričakovan vzpon nadaljevanke, tako je bil bliskovit neverjeten fiasko.

Mlade generacije usodno prispevale h kultnosti serije

Na sredini druge sezone sta Lynch in Frost zaradi drugih obveznosti prepustila Twin Peaks drugim, ki so s svetlo izjemo Roberta Engelsa, s katerim je Lynch kasneje posnel tudi prolog Twin Peaksa Ogenj hodi z menoj, zavozili serijo. A Twin Peaks je kasneje z razmahom interneta začel osvajati vedno nove generacije navdušencev, ki jih leta 1990 niti ni bilo še na svetu, in prav ti novi rodovi so vsa ta leta Twin Peaks ohranjali še kako živega in usodno prispevali k njegovi kultnosti.

David Lynch naj bi z Markom Frostom tretjo sezono zasnoval kot sklenjeno celoto, brez nastavkov za nadaljevanje, glavni motiv zgodbe pa bo odiseja agenta Dalea Cooperja v Twin Peaks. V 18 delih se bodo nepozabnemu Kyleu MacLachlanu pridružili vsi njegovi stari igralski prijatelji, med temi pa ne bo demonskega Boba (Frank Silver), gospe s polenom (Catherine E. Coulson), Bobbyjevega očeta (Don S. Davis) in Andrewa Packarda, prvega lastnika lesnega obrata v Twin Peaksu (Dan O'Herlihy), ki so žal preminuli.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 
Mnenja