• Plakat za najnovejši film Darrena Aronofskyja Mother!.
    Plakat za najnovejši film Darrena Aronofskyja Mother!.

Razkrili program 74. beneškega filmskega festivala

četrtek, 27. julij 2017, 16:20

V Rimu so danes razgrnili program 74. beneškega filmskega festivala. V tekmi za zlatega leva sta med okrog 20 filmi dokumentarec kitajskega disidentskega umetnika Aija Weiweija z naslovom Human Flow, na temo begunske krize, ter najnovejši film Darrena Aronofskyja Mother!, v katerem igrajo Jennifer Lawrence, Javier Bardem in Michelle Pfeiffer.

RIM > Direktor festivala Alberto Barbera je na četrtkovi novinarski konferenci Weiweijev film, ki je nastal v ameriško-nemški koprodukciji, označil za izjemen. Dodal je, da bo prav tema migracij v ospredju filmov, ki si jih bo moč ogledati na letošnji izdaji Mostre. Beneški filmski festival bo potekal od 30. avgusta do 9. septembra.

Med vidnejšimi filmi, ki bodo prikazani v tekmovalnem programu, bosta tudi The Shape of Water v režiji Guillerma Del Tora ter Suburbicon, ki ga je George Clooney režiral po starem scenariju bratov Cohen, v njem pa igrajo Matt Damon, Julianne Moore in Oscar Isaac.

Damon ima tudi glavno vlogo v znanstvenofantastični satiri Downsizing v režiji Alexandra Paynea, ki bo odprl Mostro. V njem nastopata še Christoph Waltz in Hong Chau.

V tekmi za zlatega leva bodo tudi štirje filmi italijanskih režiserjev: The Leisure Seeker v režiji Paola Virzija, v katerem igrata Helen Mirren in Donald Sutherland, muzikal o Neaplju z naslovom Ammore e Malavita v režiji bratov, ki se podpisujeta kot Manetti Bros, dramatični Hannah režiserja Andrea Pallaora s Charlotte Rampling ter film Una famiglia v režiji Sebastiana Risa.

Izven tekmovalnega programa bo na sporedu film Loving Pablo, v katerem je Javier Bardem prevzel vlogo znanega kolumbijskega mamilarskega kralja Pabla Escobarja, njegova žena, Penelope Cruz pa igra novinarko, ki se zaljubi vanj.

Festivalski program bodo tudi letos obogatile retrospektive in pokloni pomembnim osebnostim iz sveta filma, saj si želijo na festivalu doprinesti k boljšemu poznavanju filmske zgodovine.

Žiriji 74. filmskega festivala v Benetkah bo predsedovala igralka Annette Bening. V njej bodo še britanski režiser Edgar Wright, ki je med drugim režiral znanstvenofantastični film Pr' konc sveta, mehiški režiser Michel Franco, znan po filmu, nominiranem za tujejezičnega oskarja After Lucia, in britanska igralka Rebecca Hall.

Poleg omenjenih bodo žirijo sestavljali še madžarska režiserka Ildiko Enyedi, britansko-avstralski kritik David Stratton, francoska igralka Anna Mouglalis, na Tajvanu rojeni filmski ustvarjalec Yonfan in italijanska igralka Jasmine Trinca.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejeli hollywoodski legendi Jane Fonda in Robert Redford.

STA


Povej naprej: