• V glavni vlogi je Michael Fassbender, ki je nase najbolj 
opozoril z vlogo nimfomana v filmu Sramota Steva McQueena.
    V glavni vlogi je Michael Fassbender, ki je nase najbolj opozoril z vlogo nimfomana v filmu Sramota Steva McQueena.

Scott se vrača h koreninam Osmega potnika

petek, 19. maj 2017, 07:00

V primorske kinematografe prihaja Osmi potnik: zaveza, težko pričakovano nadaljevanje znanstveno-fantastičnega trilerja Prometej Ridleya Scotta iz leta 2012.

Z najnovejšim delom filmske sage Osmi potnik se njen oče Ridley Scott vrača k svojim koreninam, v leto 1979, ko je filmski svet pretresel s prvim Osmim potnikom (Alien, 1979), v katerem se posadka vesoljske ladje Nostromo prvič sooči z zloveščim Xenomorphom.

Prvi miks grozljivke in znanstvene fantastike

S to filmsko mojstrovino, ki presega svoje žanrske okvire, je Scott ustvaril novo obliko tako imenovane preživetvene grozljivke (survival horror), ki jo je sicer leto prej z Nočjo čarovnic (Halloween, 1978) spočel John Carpenter, a Scott je v Osmem potniku naredil še korak dlje in žanr grozljivke križal z elementi takrat skorajda že pozabljenega žanra znanstvene fantastike in usodno zaznamoval pop kulturo 80. let prejšnjega stoletja. Nastala je odlična zmes, ki ne stavi na elemente presenečenja, ampak gledalca postopoma vodi skozi najtemnejše kotičke vesoljske ladje, kjer na vsakem koraku preži lačen vesoljski stvor (znamenito delo švicarskega umetnika H. R. Gigerja). Gledalci, nevajeni takšne oblike groze, so tedaj množično zapuščali kinodvorane, Osmi potnik pa je pridobil kultni status kot ena najboljših grozljivk vseh časov, česar niso uspela preseči niti njegova nadaljevanja, pri katerih pa je Scott svoj režiserski stolček prepustil drugim režiserjem.

Prvo nadaljevanje Osmi potnik 2 (Aliens, 1986) je na filmska platna prišlo kar sedem let po prvem filmu pod režisersko taktirko takrat že uveljavljenega Jamesa Camerona, ki je nekaj let prej posnel Terminatorja, nato pa še drugi del Ramba. Čeprav prav tako odličen film, ki za mnoge celo presega prvi del, je te elemente psihološke grozljivke, ki jih je Scott tako mojstrsko izvedel, zamenjal za bolj akcijske dele, ki so bili bolj v skladu z akcijskimi filmi 80. let.

Po Madonni Osmi potnik

Nato sta poročnico Ripley (Sigourney Weaver) pred zevajoče žrelo Xenomorpha v 90. letih poslala najprej David Fincher (Osmi potnik 3, 1992), za katerega je bil to sploh prvi celovečerni film po kopici glasbenih videospotov za Madonno in Georgea Michaela (pozneje je sicer ustvaril dva zelo markantna filma 90. let - Sedem in Klub golih pesti), nato pa je uradno franšizo z Osmi potnik 4: ponovno vstajenje leta 1997 zaključil še Francoz Jean-Pierre Jeunet, ki se je nato proslavil z romantično komedijo Amelie. Vendar pa se Osmi potnik 3 in Ponovno vstajenje po kakovosti nista približala prvima dvema in če ne upoštevamo dveh skrpucal B filmske produkcije Alien vs. Predator, je bila franšiza končana.

Prometej ni izpolnil pričakovanj

Dokler ni na veliko veselje ljubiteljev tako znanstvene fantastike kot grozljivk Ridley Scott najavil obuditve Osmega potnika v obliki predzgodbe, ki se je dogajala preden je večina posadke Nostroma (razen Ripleyjeve) dočakala svoj bridki konec v nekem zakotnem delu galaksije. Vendar pa Prometej (Prometheus, 2012), kljub temu da je bil zelo korekten, ni izpolnil morda prevelikih pričakovanj, vsaj ne tistega dela občinstva, ki je pričakoval več groze in manj razglabljanj o začetkih človeške vrste in njenih arhitektih/bogovih. Je pa film pričakovano postavil temelje za takrat že napovedano nadaljevanje. To “krivico” naj bi odpravila Zaveza, s katero Scott obljublja vrnitev k izvoru in ponovno srečanje z zloveščimi kreaturami, ki so nam kratile spanec v davnih 80. letih.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 
Mnenja