• George A. Romero
 (1940-2017)
    George A. Romero (1940-2017)
    Foto: Nicolas Genin

Slovo “očeta zombijev”

ponedeljek, 17. julij 2017, 16:37

V 78. letu starosti je v nedeljo umrl najvplivnejši režiser grozljivih filmov George A. Romero, ki bi letos moral biti osrednji gost Grossmannovega festivala v Ljutomeru. Kultni režiser, ki se je proslavil že s prvencem iz leta 1968 Noč živih mrtvecev, je umrl na svojem domu v Torontu za posledicami raka na pljučih.

TORONTO > Film Noč živih mrtvecev, pod katerega se je Romero podpisal kot soscenarist in režiser, je povzročil revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej staromodne, nenevarne in celo naivne.

Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije - v blagajne je prinesel kar 30 milijonov dolarjev - je Ameriška kongresna knjižnica označila za “kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega”. Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) sestavlja eno najvplivnejših filmskih trilogij.

Romerova zombijevska apokalipsa je vplivala na delo številnih režiserjev in drugih ustvarjalcev. Med njegovimi najbolj znanimi oboževalci je Quentin Tarantino. Romero je režiral tudi filme, kot so Zblazneli, Creepshow, Martin, Monkey Shines in Temna polovica. STA


Povej naprej:

 
Mnenja