• Amy Adams je z vlogo poslovno uspešne galeristke, a 
zasebno zelo nesrečne ženske, ponovno dokazala svoj 
nesporni igralski talent.
    Amy Adams je z vlogo poslovno uspešne galeristke, a zasebno zelo nesrečne ženske, ponovno dokazala svoj nesporni igralski talent.
    Foto: Merrick Morton

Tom Ford ni samo vrhunski modni oblikovalec

petek, 25. november 2016, 06:00

Tom Ford je tisti uspešni modni oblikovalec, ki je od mrtvih obudil Guccija, leta 2006 pa se je podal na samostojno in zelo uspešno poslovno pot z lastno blagovno znamko Tom Ford. A čislanega modnega perfekcionista neizmerno privlači še ena strast - film.

Na beneški Mostri je leta 2009 Tom Ford udaril z gejevsko dramo Samski moški, v katerem je blestel Colin Firth in prejel leva za najboljšo moško vlogo. Letos se je Ford ponovno vrnil v velikem slogu. Na Mostri so prikazali njegov najnovejši film, večplastni psihološki triler Nočne ptice, za katerega si je prislužil veliko nagrado žirije.

Demoni preteklosti

Od velikega modnega esteta, kot je Ford (Daniel Craig kot James Bond paradira samo v oblačilih Toma Forda), je samoumevno, da bomo priča vrhunsko oblikovanim kadrom, ki mejijo že na perfekcijo, a Ford se je zakopal še veliko globlje. Spremljamo zgodbo Susan, uspešne losangeleške galeristke (imenitna in čutna Amy Adams), ki navzven živi popolno življenje na veliki nogi vse do dne, ko na njen dom prispe roman z naslovom Nočne ptice, ki ga je napisal in njej posvetil bivši mož Edward (odlični Jake Gyllenhaal). Tu se začne Susanino soočanje z demoni preteklosti, predvsem pa s spoznanjem, da je bila ločitev od Edwarda kolosalna napaka.

Med westernom in noirjem

Od te točke dalje se film tudi razcepi na tri dogajalne ravni, in sicer na Susanino sedanje življenje, dogajanjem v knjigi, ki ga Ford prenese v zakotne predele Teksasa, ter Susaninimi prebliski iz preteklosti, ko se je zaljubila in kasneje poročila z Edwardom. Ford si da največ duška v Teksasu (odraščal v Austinu), ki je posnet v maniri vesterna, ko pa preklaplja v Susanino sedanjost in preteklost se znajdemo v noirovskih vodah. Uvodna sekvenca - veličasten in brezkompromisen hommage obilnemu ženskemu telesu, je za Forda, ki bojda ne mara debelih ljudi, zelo neobičajen, a za uvod je potreboval nekaj udarnega. Nadaljevanje filma je sicer veliko bolj konvencionalno in manj drzno, glavna premisa filma pa je soočanje z lastno šibkostjo (Edward) in ambicijami (Susan), ki kulminira z maščevanjem. Za Nočne ptice, ki so premiero sicer doživele v Cannesu, se je med distributerji vnela pravcata vojna. Na koncu si je distribucijske pravice za 20 milijonov dolarjev izbojeval Focus Features, ta znesek pa velja za tretjo najvišjo vsoto, ki ga je kateri film do sedaj iztržil na festivalu.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej: