• T2 Trainspotting najbolje deluje v tistih delih, kjer se odkrito 
spogleduje s svojim predhodnikom.
    T2 Trainspotting najbolje deluje v tistih delih, kjer se odkrito spogleduje s svojim predhodnikom.

Trainspotting 21 let kasneje

petek, 24. februar 2017, 06:00

Danny Boyle je že leta 2009 izrazil željo, da bi posnel nadaljevanje filma Trainspotting iz leta 1996, a zaradi službenih obveznosti in nekaterih nesoglasij z izvorno igralsko zasedbo smo nadaljevanje dobili šele po 21 letih. Nadaljevanje je sicer svetlobna leta daleč od dobro tempirane “narkokomedije” Trainspotting in se izkaže bolj kot poklon svojemu predhodniku, ki velja za enega kultnejših filmov 90. let minulega stoletja.

Danny Boyle je k sodelovanju povabil tudi izvornega scenarista Johna Hodgea, ki je T2 Trainspotting zelo ohlapno naslonil na knjižno nadaljevanje TrainspottingaIrvinea Welsha z naslovom Porno.

V Edinburghu vse po starem

Zgodba gre takole. Mark Renton (Ewan McGregor) se po 20 letih vrne v Edinburgh, da bi se spravil s svojimi kolegi iz mladosti. Trainspotting se namreč zaključi z njegovim pobegom iz Edinburgha, s seboj pa Renton vzame tudi 16.000 funtov izkupička od preprodaje heroina. S tem denarjem je začel novo življenje, prekinil svojo heroinsko odvisnost in se preselil v Amsterdam, kjer se je tudi poročil. A tudi njegovo novo življenje ni bilo z rožicami postlano. V Edinburghu ga pričakata Spud (Ewen Bremner), ki je svoje življenje zaradi heroina povsem zavozil in ga je hotel končati s samomorom (v zadnji sekundi ga reši prav Renton), in Sick Boy (Jonny Lee Miller), ki se ne more upreti kokainu in vodi od boga pozabljeni pub na obrobju mesta, dejansko pa se ukvarja s številnimi nečednostmi. Iz zapora se uspe izmuzniti tudi neukrotljivemu koleričnemu nasilnežu Francu Begbieju (Robert Carlyle), ki Rentonu še vedno ni oprostil izdaje. Ko ta ugotovi, da je Renton v mestu, se mu po glavi mota samo še maščevanje.

Klavrn glasbeni izbor

Največja težava nadaljevanja je v tem, da poleg omenjenega Boyle in Hodge v zgodbo vtakneta še številne neprepričljive zaplete, ki ne prispevajo h končnemu razvoju zgodbe, ampak služijo samo kot nekakšen dekor. Vmes se zgodi ljubezenski zaplet, kandidatura za evropski denar, kraja bančnih kartic, Spud odkrije svoj pisateljski talent ... T2 Trainspotting pa ima še eno veliko težavo, in sicer precej klavrn glasbeni izbor. K veliki popularnosti filma Trainspotting je prispevala tudi odlično izbrana filmska glasba, ki je bila med najbolj prodajanimi albumi filmske glasbe nasploh. Najbolj prepoznavni skladbi sta bili Lust for LifeIggyja Popa in Born Slippy elektronske zasedbe Underworld.

Prav ti dve skladbi, ki jih Boyle uporabi tudi v nadaljevanju, imata ponovno največji naboj v filmu, preostali glasbeni izbor je zanemarljiv. Boyleovo nadaljevanje Trainspottinga sicer najbolje deluje prav v tistih delih, kjer se odkrito spogleduje s svojim predhodnikom. To je stari dobri glasbeni izbor in številni kadri iz prvega filma, vse ostalo je zgolj simpatičen okrasek.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 

Mnenja