• Za najboljši film so razglasili Mesečino.
    Za najboljši film so razglasili Mesečino.
  • Dežela La La je osvojila šest oskarjev, tudi za režijo in glavno žensko vlogo.
    Dežela La La je osvojila šest oskarjev, tudi za režijo in glavno žensko vlogo.

Zmagoslavje temnopolte gejevske drame

torek, 28. februar 2017, 06:00

Letošnjo podelitev oskarjev si bomo zapomnili predvsem zaradi velike zmede, ki je nastala ob napačni razglasitvi najbolj vročega zmagovalca: prejemnika oskarja za najboljši film. Faye Dunaway in Warren Beatty sta namreč za najboljši film najprej razglasila Deželo La La, nakar pa se je izkazalo, da je resnična zmagovalka neodvisna ameriška senzacija Mesečina v režiji Barryja Jenkinsa.

LOS ANGELES > Warren Beatty je dejal, da je dobil v roke napačno ovojnico, kjer je pisalo Emma Stone - Dežela La La in se je skušal znajti ter je film, za katerega je imenovana igralka predtem osvojila oskarja za najboljšo žensko vlogo, razglasil za najboljšega. Napako je prvi opazil producent filma Dežela La LaJordan Horowitz, ki je prisegel, da se ne šali, ko pravi, da njegov film ni najboljši, ampak je to Mesečina.

Jezični voditelj Jimmy Kimmel je sicer dokaj hitro ublažil hud spodrsljaj. Po poročanju časopisa Los Angeles Times je vzrok zmede lahko v podvojenih ovojnicah z imeni nagrajencev, ki čakajo na podeljevalce na obeh straneh odra.

Najmlajši oskarjevec med režiserji in veliki mlajši brat

Sicer pa je Dežela La La od 14 nominacij odnesla “le” šest kipcev; med njimi sta najbolj imenitna za režijo, s katerim je 32-letni Damien Chazelle postal najmlajši nagrajeni režiser v zgodovini oskarjev, ter kipec za glavno žensko vlogo, ki ga je osvojila Emma Stone za vlogo romantične Mie, ki je sanjala o igralski karieri v Hollywoodu. “Zavedam se, da tukaj stojim po zaslugi kombinacije sreče in priložnosti. Čaka me še ogromno učenja in odraščanja, in ta mali možakar je čudovit simbol tega,” je povedala po razglasitvi. Dežela La La je pobrala še oskarje za izvirno pesem, glasbo, scenografijo in fotografijo.

Veliki favorit je bil tudi manj “znani”, a v igralskem pogledu veliko bolj talentirani brat Bena Afflecka, Casey, ki je z vlogo strtega očeta v minimalistični družinski elegiji Manchester ob morju osvojil svojega prvega oskarja za najboljšo moško vlogo. Manchester ob morju v režiji Kennetha Lonergana je presenetljivo osvojil še oskarja za izvirni scenarij - stavnice so se bolj nagibale k Deželi La La.

Zasijala je Mesečina

Največje presenečenje večera je bil nedvomno prejemnik oskarja za najboljši film. Enega od najbolj zaželenih kipcev je osvojila drama Mesečina, ki govori o odraščanju in odkrivanju lastne homoseksualnosti v nasilnem temnopoltem okolju na ameriškem jugu, režiral pa ga je skorajda povsem neznani režiser Barry Jenkins. Njegova ekipa se je ovenčala še z oskarjema za priredbo scenarija in najboljšo moško stransko vlogo, ki ga je osvojil Mahershala Ali, sicer kot Remy Danton stari znanec iz serije Hiša iz kart. Oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo je osvojila še ena predstavnica temnopolte ameriške igralske skupnosti, Viola Davis, in sicer za vlogo v filmu Fences.

Oskarja za najboljši celovečerni dokumentarec je prejel Ezra Edelman za film O.J.: Made in America. Oskarja za najboljši tujejezični film pa je prejel iranski film Trgovski potnik v režiji Asgharja Farhadija, ki se podelitve ni želel udeležiti zaradi protipriseljenske politike Donalda Trumpa.

Še pred podelitvijo so vsi režiserji tujih nominiranih filmov v skupni izjavi obsodili ozračje fanatizma in nacionalizma v ZDA ter številnih drugih državah. ZDA so med drugim prepovedale vstop 21-letnemu Orlandu von Einsiedlu iz Sirije, ki je režiral kratki dokumentarni film Bele čelade in z njim osvojil oskarja.

BILJANA PAVLOVIĆ


Povej naprej:

 

Mnenja