Družinska saga za sodobno rabo

sobota, 15. julij 2017, 10:00

Družinska saga z elementi kriminalke, piše na hrbtni strani knjige. Kriminalke je sicer manj, a ne na škodo končnega vtisa.

Pred bralcem je namreč družinska zgodba s preloma 20. v 21. stoletje. Pripovedovalec, novoodkrita ameriška literarna zvezda, pripoveduje zgodbo o lastni družini in družini strica, očetovega brata. Ultrauspešnega odvetnika z ameriške vzhodne obale, premožnega, a prizemljenega, z urejeno družino, dvema sinovoma, s katerima pripovedovalec, Marcus Goldman, tvori neuničljiv trojček. Neuničljiv, dokler zaradi različnih dogodkov ne začne razpadati. Stric Saul predstavlja idealiziranega sorodnika, kakršen si nečak želi postati, ne vedoč, da bi ta idealizirani sorodnik prav lahko postal tudi lastni oče.

Avtor, Švicar po rodu, je v Baltimorskih ubral podobno pot kot v uspešnici Resnici o aferi Harry Quebert. Pripovedovalcu je dal celo enako ime in poklic kot v Aferi - pisatelj Marcus Goldman. Kratka poglavja in časovni preskoki bralca “silijo” v hlastno branje, skoki naprej in nazaj so izpeljani gladko in za bralca nemoteče. V idealnih razmerah je pred bralcem za morda tri dni ne preintenzivnega branja. AK

Joël Dicker: Knjiga o Baltimorskih, prevedel Iztok Ilc, Mladinska knjiga, 541 strani, cena 34,96 evra.


Povej naprej: