Ko se življenje naposled le zablešči

petek, 14. julij 2017, 20:41

Stara je 63 let in ko ugotovi, da je vsa leta živela za druge, se odloči: zapustila bo moža in se odpravila v zakotno mestece.

In tam, bogu za hrbtom, se Britt-Marie, ki se je bralci spomnijo kot tečne sosede iz Backmanovega drugega romana Babica vas pozdravlja in se opravičuje, življenje postavi na glavo. Kajti navajena je živeti redoljubno in organizirano: absolutno ne prenese umazanije, narobe pospravljen jedilni pribor jo spravi iz tira, pa tudi “norcev”, ki vstajajo po šesti uri zjutraj, ne more razumeti.

A ko pride v Borg, mestece, ki ga je prizadela finančna kriza, se njena rutina začne krhati. Zaposlijo jo kot hišnico v športnem objektu, nakar se vmešajo še tamkajšnji otroci in drugi prebivalci, za nameček pa še nogomet, za katerega natančna, rahlo staromodna in nekoliko zaprta 63-letnica nima niti kančka razumevanja. A prav ta kombinacija povsem nemogočih okoliščin in ljudi Britt-Marie pokaže, da je življenje lahko tudi lepo. In predvsem njeno.

Fredrik Backman: Tu je bila Britt-Marie, Mladinska knjiga, prevedla Nada Grošelj, 382 strani, cena 29,95 evra.

Tretji roman švedskega pisatelja Fredrika Backmana nosi s seboj šarm njegovih prejšnjih knjig Mož z imenom Ove ter Babica vas pozdravlja in se opravičuje in bralca osvoji s trpkim, a tudi svetlim humorjem. MI


Povej naprej: