Okrasje, ki ga ne nosijo s ponosom

petek, 4. avgust 2017, 14:50

Modro okrasje je nakit, ki ga ženske nosijo po vsem svetu. Katharine Winkler opozarja na nasilje nad ženskami, ki je najbolj nevarno takrat, ko je tako samoumevno, da ga ne vidimo.

Okrasje, ki ga dobivajo ženske v dar v neki turški vasici, je lahko več odtenkov modre. Nosijo ga po vseh delih telesa, a ga ne razkazujejo s ponosom, modro okrasje je zasebna last, ugotavlja deklica Filiz, pripovedovalka zgodbe.

Pri modrem okrasju seveda ne gre za nakit, ki bi ga možje ženam kupovali v trgovini, ampak jim ga “podarjajo” s pomočjo pesti, polen, palic in pasov. Nasilje je tako prisotno, da ga nihče ne opazi več. Taka je usoda, tako moraš živeti, tako živimo, tako trpimo, ni nam pomoči, podučijo male deklice. Filiz upa na boljše življenje in ljubezen, vendar pa se tudi sama znajde v začaranem krogu ponižanj, zatrtosti in ujetosti. Avstrijska pisateljica Katharina Winkler se resnične zgodbe loteva tenkočutno in doživeto. Vendarle pa problematiko nasilja nad ženskami nekako prepušča domeni tretjih držav. A tudi v Avstriji, kamor pot zanese Filiz in kjer ženske nosijo kavbojke in piščanec raste v zamrzovalnikih veleblagovnic, mnogo žensk nosi modro okrasje. PEM

Katharina Winkler: Modro okrasje, Modrijan, prevedla Ana Jasmina Oseban, 200 strani, cena 16,90 evra.


Povej naprej: