• Prstna vrtavka fidget spinner je trenutno najbol želena igrača 
po svetu in pri nas.
    Prstna vrtavka fidget spinner je trenutno najbol želena igrača po svetu in pri nas.
    Foto: Pixabay.Com

Igrača, ki je obnorela svet in Slovenijo

petek, 2. junij 2017, 14:44

Igrači, ki je neizpodbitno prodajni hit letošnjega leta, je ime fidget spinner. Preprosta trikraka prstna vrtavka, obtežena s kovinskimi ležaji, ki pospešujejo njeno vrtenje, je v kratkem času postala nepogrešljiv pripomoček v rokah domala vsakega osnovnošolca.

Njena priljubljenost se je od letošnjega marca kot požar razmahnila povsod po svetu, v zadnjem mesecu pa je to tudi pri nas najbolj iskana igrača.

Ne gre za nov izum, temveč za malce preoblikovano različico vrtavke, ki jo je že leta 1993 izumila Američanka Catherine Hettinger kot igračo za svojo tedaj sedemletno hčer. Glede na letošnji prodajni uspeh vrtavke bi Hettingerjeva lahko s svojim izumom obogatela, a se to ne bo zgodilo. Po letu 2005 si namreč ni mogla več privoščiti stroškov za obnovo patenta, ki tako ni več v njeni lasti.

Prodajalci po vsem svetu, ki težko dohajajo povpraševanje po vrtavki, igračo oglašujejo kot terapevtski pripomoček za pomirjanje, ki naj bi bil ustrezen še zlasti za otroke z motnjami pozornosti, vendar tovrstni učinki vrtavke niso znanstveno dokazani.

Proizvajalci, ki so večinoma Kitajci, najpreprostejše vrtavke že nadgrajujejo z lučkami, neomejeno paleto barv in novini oblikami, po spletu pa kroži vse več videoposnetkov s prikazi najrazličnejših trikov, ki jih je moč izvajati s spinnerjem. ID


Povej naprej: