• Objektiv irix 15mm f/2.4 iz linije firefly je izdelan iz kakovostnih 
umetnih plastičnih mas in tehta 608 gramov.
  Objektiv irix 15mm f/2.4 iz linije firefly je izdelan iz kakovostnih umetnih plastičnih mas in tehta 608 gramov.
  Foto: Leo Caharija
 • Stavba Mestne občine Nova Gorica: čas 6s, zaslonka 5.6, ISO 1600.
  Stavba Mestne občine Nova Gorica: čas 6s, zaslonka 5.6, ISO 1600.
  Foto: Leo Caharija
 • Novogoriška Perla: čas 30s, zaslonka 8, ISO 100.
  Novogoriška Perla: čas 30s, zaslonka 8, ISO 100.
  Foto: Leo Caharija
 • Novogoriška fontana: čas 1/30s, zaslonka 2.5, ISO 3200.
  Novogoriška fontana: čas 1/30s, zaslonka 2.5, ISO 3200.
  Foto: Leo Caharija

Oster kot britev

petek, 21. april 2017, 15:48

Serija širokokotnih objektivov proizvajalca Irix, pod katere so se oblikovno podpisali Švicarji, izdelali pa so jih južnokorejski optiki, je dokaz, da z združitvijo tradicije in tehnologije lahko nastane izjemen izdelek, kar zadeva tako kakovost kot ceno.

Na voljo sta dve različici v linijah firefly in blackstone. Preprosto povedano: blackstone je bolj “fensi”, saj je zunanjost v celoti izdelana iz aluminija in magnezijeve zlitine, zato je objektiv tudi težji (685 gramov) in dražji, medtem ko je linija firefly izdelana iz kakovostnih umetnih plastičnih mas, objektiv tako tehta 608 gramov. Tehnično so objektivi enaki, saj so leče in mehanizmi enako zatesnjeni pred prahom in vodo.

Na preizkus so nam v trgovini Foto-klik prijazno odstopili objektiv za canon bajonet iz linije firefly, ki sliši na ime irix 15 mm f/2.4., z ročnim fokusom in elektronsko krmiljeno zaslonko. Gre torej za enako optično zmogljivost in visoko kakovost mehanizmov kot pri seriji blackstone, le v precej lažjem plastičnem ohišju z ergonomsko oblikovanim fokusnim obročem. Kjub ultra širokokotni goriščni razdalji in zelo odprti zaslonki ima objektiv tudi zunanji navoj za filter. Zaradi edinstvenega oblikovanja lahko skozi “luknjo” na sončni zaslonki nastavljate pozicijo cirkularnega polarizatorja ali variabilnega ND filtra. Prav tako ima vsak objektiv režo za vstavitev gel filtrov. Hiperfokalna razdalja na objektivu vam poda točno informacijo o območju globinske ostrine pri določeni zaslonki. Pri nastavitvi na neskončnost bo slišati značilen “klik”, ki je zelo uporaben pri pokrajinski in astro fotografiji. Posebnost izdelave je, da vsak objektiv zapusti proizvodni trak pravilno kalibriran, pa vendar irix omogoča, da objektiv kalibrirate po vaši želji.

Da bi čim bolje raziskali prednosti in slabosti irixa, smo se odločili za nočno fotografiranje z različno odprtostjo zaslonke. Temeljit pregled posnetkov je pokazal presenetljivo ostrino na robovih objektiva.

Cena za linijo firefly se začne pri 400 evrih, za linijo blackstone pa pri 625 evrih. Na voljo so še objektivi 11 mm z zaslonko f/4.0, vendar je nas zanimala zelo odprta zaslonka, kot je f/2.4. Kakšna presenečenja nam za prihodnja leta pripravllja Irix, pa bomo še videli. Eno mesto v fotografski torbi so si že prislužili. LEO CAHARIJA


Povej naprej:

 
Mnenja