• Ko je moški izrekel stavek “Ali si poklicala policijo?” je 
pametni zvočnik to zaznal kot ukaz.
    Ko je moški izrekel stavek “Ali si poklicala policijo?” je pametni zvočnik to zaznal kot ukaz.
    Foto: Amazon

Rešil ju je pametni zvočnik

petek, 21. julij 2017, 16:30

Nasilnež, ki se je v ameriški zvezni državi Nova Mehika nedavno znesel nad materjo in hčerko, očitno ni slutil, da bo zaradi tihega hišnega pomočnika ukanil samega sebe.

Vest o nenavadnem dogodku so povzeli številni svetovni mediji. Na srečo ne zato, ker bi se končal tragično, temveč zato, ker vloge heroja v mini drami ni odigral človek, pač pa pametna naprava.

Pametni zvočniki z vgrajenimi hišnimi asistenti so zlasti v ZDA v minulih letih postali pravi prodajni hit. Misel na to, da kot veliki bratje nenehno spremljajo vse, kar počnemo oziroma izrečemo, je nekoliko srhljiva, materi in hčeri iz mesta Tijeras v ameriški zvezni državi Nova Mehika pa je zmogljivost domačega pametnega zvočnika prinesla rešitev iz nevarnosti.

Moški po imenu Eduardo Barros je bil doma v družbi svojega dekleta in njene hčerke. Med odraslima se je vnel prepir, ki se je iz besednega obračunavanja vse bolj stopnjeval v fizično nasilje. V času prepira je bila v stanovanju aktivirana pametna naprava z digitalno asistentko, najverjetneje je šlo za zvočnik Amazon Echo z asistentko Alexo. Ko je moški izrekel besede “Ali si poklicala policijo?” (“Did you call the sheriff?”), je naprava to zaznala kot ukaz.

Na kraj je prišla policija, ki je iz hiše rešila poškodovano žensko in njeno nepoškodovano hčer, nakar je sledilo več ur pogajanj z Barrosom, ki so ga naposled aretirali. Na policiji so bili sicer začudeni, da jih je na pomoč poklical pametni zvočnik, hkrati pa zadovoljni, da jim je tehnologija pomagala preprečiti družinsko tragedijo.

ID


Povej naprej: