• EOS 77D na prvi pogled ne prinaša nič revolucionarnega, vendar so 
novosti  skrite pod zdaj že klasičnim videzom canonov.
    EOS 77D na prvi pogled ne prinaša nič revolucionarnega, vendar so novosti skrite pod zdaj že klasičnim videzom canonov.
  • Novosti so skrite pod zdaj že klasičnim izgledom canonov
    Novosti so skrite pod zdaj že klasičnim izgledom canonov
  • Novi M6 ima vse kar imajo veliki, tudi ceno...
    Novi M6 ima vse kar imajo veliki, tudi ceno...

Štiriindvajset milijonov pik

petek, 10. marec 2017, 06:00

V februarju je Canon predstavil kar tri nove modele fotoaparatov. Tekma med izdelovalci, kdo bo prepričal nove kupce, je tako vsak dan bolj pestra, saj morajo novi modeli, če želijo prepričati, prinašati zanimive, predvsem pa uporabne novotarije. Tudi zato, ker njihova cena z leti vztrajno narašča.

Sredi februarja je Canon predstavil dva nova DSLR fotoaparata. EOS 77D in EOS 800D družijo podobne novosti, vključno s tipalom APS-C CMOS z ločljivostjo 24,2 milijona točk in najnovejšim procesorjem DIGIC 7.

Hitrost ostrenja neverjetnih 0,03 sekunde

Odlikuje ju najhitrejše samodejno ostrenje na svetu z uporabo načina live view pri neverjetni hitrosti 0,03 sekunde. Posnetke lahko zajemata s hitrostjo šestih posnetkov na sekundo, s tehnologijo Dual Pixel CMOS AF pa samodejno ostrenje med video snemanjem sledi motivom v gibanju.

V izogib tresljajem med snemanjem filmov pa poskrbi petosni digitalni stabilizator slike. Da bo fotoaparat zares po vaši meri, ponuja EOS 77D popoln nadzor z dvojnim nadzornim gumbom, ki omogoča prilagajanje nastavitev, kot sta zaslonka in hitrost zaklopa, ter zaslon LCD na vrhu aparata, ki vam pomaga, da vidite vse nastavitve.

Zahvaljujoč povezljivosti NFC in brezžični povezavi bluetooth lahko preprosto delite fotografije in filme z združljivimi pametnimi napravami. Cena za telo fotoaparata EOS 77D naj bi se gibala okrog 900 evrov, za telo modela 800D pa okrog 850 evrov. Sodeč po ceni in nekaj lepotnih pomanjkljivostih naj bi bil model 800D namenjen fotografom, ki šele vstopajo v svet DSLR aparatov.

Kakovost velikih v kompaktnem ohišju

Najnovejši in najboljši model v Canonovi liniji pa je model M6. Linija M označuje aparate mirrorless, torej tiste, ki nimajo zrcala, ki zrcali sliko skozi iskalo, in so zaradi tega manjši, lažji in bolj tihi, zaradi velikosti senzorja pa ne zaostajajo veliko za večjimi bratci. EOS M6 vključuje najnovejšo fotografsko tehnologijo, vključno s tipalom velikosti APS-C z ločljivostjo 24,2 milijona točk, sistemom za samodejno ostrenje Dual Pixel CMOS AF in procesorjem DIGIC 7. Nudi hitrost in kakovost fotoaparatov DSLR v kompaktnem ohišju, ki ga lahko vzamete kamorkoli. M6 omogoča neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo sedem posnetkov na sekundo oziroma devet posnetkov na sekundo pri fotografiranju s fiksnim samodejnim ostrenjem. Z vgrajeno brezžično povezavo in povezljivostjo NFC lahko svoje fotografije s svetom delite hitro in preprosto. Pozor, stalno povezavo med M6 in vašim pametnim telefonom je mogoče ohranjati tudi prek povezave bluetooth, kar vam omogoča, da si fotografije ogledate, ne da bi morali vzeti fotoaparat iz torbe. Bluetooth povezavo lahko uporabljate tudi za oddaljeno proženje popolnega skupinskega selfija ali za fotografiranje divjih živali z diskretne pozicije.

Se obeta naslednik G16?

Namesto da bi elektronsko iskalo bilo vdelano v aparat, so se razvijalci odločili za EVF iskalo kot dodatek, ki pa je uporaben ne samo z linijo M ampak tudi z linijo Powershot. Ali bi to utegnilo pomeniti, da se nam obeta naslednik popularnega in zmogljivega Powershota G16? Novo iskalo EVF-DC2 vključuje zaslon z 2,36 milijona točkami, ki tako prikaže vse najmanjše podrobnosti ter gibanje v realnem času s frekvenco osveževanja do 120 posnetkov na sekundo ter omogoča preprosto izmenjevanje med zaslonom in iskalom s preprostim dvigom fotoaparata k obrazu.

Cena za telo modela M6 naj bi bila okrog 800 evrov, medtem ko samo iskalo stane približno 270 evrov !? Res je, današnji aparati premorejo neverjetno več elektronskega drobovja kot “tastari”, ampak ne pozabimo, bistvo fotografije je le delček svetlobe, ki ga ujame tipalo.

LEO CAHARIJA


Povej naprej: