• Nikon D5600 za začetne ljubitelje DSLR fotografije.
    Nikon D5600 za začetne ljubitelje DSLR fotografije.
  • Sigma sd quattro. Ali bo pometel s konkurenco?
    Sigma sd quattro. Ali bo pometel s konkurenco?
  •  Zadnja plat Sigmine “štirice” in nova ergonomska rešitev.
    Zadnja plat Sigmine “štirice” in nova ergonomska rešitev.

Začetek leta na veliko

petek, 6. januar 2017, 15:32

V začetku leta naj bi s prodajnih polic zablestela dolgo pričakovana fotoaparata sigma quattro in quattro H. Pregovor, ki pravi, da tiha voda bregove dere, je, kot kaže, tisti, ki velja za Sigmine fotoaparate, saj je vztrajanje pri tipalu tipa foveon končno obrodilo vrhunske sadove.

Medtem ko je Sigma po napovedi modelov quattro čakala skoraj leto dni, pa je v že v začetku novembra Nikon z novim D5600 vstopnega DLSR razreda razširil družino fotoaparatov z vgrajeno tehnologijo snapbridge, ki omogoča fotografu, da že med fotografiranjem samodejno sinhronizira fotografije s pametno napravo ter fotografije takoj deli z drugimi.

Nikon D5600

Tovarniški snovalci so mu namenili slikovno tipalo formata DX s 24,4 milijona slikovnih točk z razponom občutljivosti ISO od 100 do 25.600 ter slikovnim procesorjem expeed 4. Od profesionalnih fotoaparatov D5 in D500 pa je na zaslonu na dotik podedoval vrstico za hitro pregledovanje posnetkov ter novo funkcijo za intervalne videoposnetke imenovane “timelapse”.

Uporabnik lahko na velikem in premičnem zaslonu na dotik z diagonalo 8,1 cm zdaj upravlja samodejni nadzor občutljivosti, prav tako pa tudi izbira točke ostrenja ali prilagaja druge pomembne nastavitve. Omeniti velja razširjeno občutljivost ISO 6400 v načinu nočne pokrajine za uspešnejše posnetke pri slabi svetlobi in v težavnih pogojih osvetlitve. Ostrino fotografij in videoposnetkov (polna HD ločljivost, 50p/60p) zagotavlja 39-točkovni sistem samodejnega ostrenja z devetimi križnimi senzorji v sredini in možnostjo neprekinjenega zaporednega fotografiranja s hitrostjo do pet posnetkov na sekundo. Nikon D5600 je naprodaj že od 24. novembra letos. Za ohišje je treba odšteti 829 evrov, na voljo pa je tudi v več kompletih z različnimi objektivi. Za najbolj privlačno kombinacijo v kompletu z AF-S DX 18-140 mm VR pa je treba odšteti 1159 evrov.

Sigma s fotografskima zverinama za najbolj zahtevne

Da, Sigma ima odgovor za najbolj zahtevne fotografe. Svoj najbolj obetaven fotoaparat sigma sd quattro je napovedala že v začetku lanskega leta na domačih tleh. Do danes so njihovi strokovnjaki dodelali kar dve fotografski zverini, ki naj bi prišli v roke fotografov v začetku letošnjega leta. Dva skoraj identična aparata, vendar vsak za svoj namen, pravijo pri Sigmi. Model sd quattro ponuja slikovni zajem posnetka v velikosti kar 39 milijonov pikslov in neprimerljiv zajem barvnega spektra, medtem ko model sd quattro Hponuja velikost slike kar 51 milijonov pikslov v velikosti tipala razreda APS!

Sigmini strokovnjaki trdijo, da njihova tipala premorejo veliko bolj ločljiv zapis kot konkurenčna tipala enake razredne velikosti. Foveon X3 tipalo modela sd quattro H je nekolio večje od standardnega APS-C in je zato njegov izrezni faktor 1,3-krat in ima oznako APS-H.

Pri nakupovanju aparata je seveda pomembna cena, šepeta se, da bo model H , ki je najbolj zmogljiv, stal 1500 evrov, medtem ko bo cena za “malega” bratca nekje okoli 1200 evrov. K temu je treba prišteti še nabavo novih objektivov, saj Sigmini objektivi za Sigminie aparate nosijo lastno “kopito” - bajonet SA. Torej moramo prodati tisto, kar že imamo, če želimo preskočiti na drug sistem. Ali pa tudi ne, stvar odločitve.

Odločna izbira bi se utegnila izplačati, saj je v izboru Sigminih objektivov tudi zoom 50-100 f/1,8ter še 17 drugih vrhunskih objektivov. Med novostmi pa zelo navdušuje tudi izvirna ergonomska oblika tega aparata ter obljubljenih 12 do 24 posnetkov na sekundo v odvisnosti od formata zapisovanja. Dokler se aparat ne bo znašel v naših rokah, pa lahko samo še ugibamo o ostalih uporabnih zanimivostih tega napovedanega barvnega dragulja.

LEO CAHARIJA


Povej naprej:

 

Mnenja