• Idejni očetje spletne platforme Viberate so (z leve) Uroš 
Umek, Matej Gregorčič in Vasja Veber.
  Idejni očetje spletne platforme Viberate so (z leve) Uroš Umek, Matej Gregorčič in Vasja Veber.
  Foto: Luka Kaše
 • Tako priljubljenost skupine Laibach, ki je četrta na slovenski lestvici in 9827. na svetovni, beleži Viberate.
  Tako priljubljenost skupine Laibach, ki je četrta na slovenski lestvici in 9827. na svetovni, beleži Viberate.
 • Na vrhu splošne lestvice priljubljenosti kraljuje Justin Bieber.
  Na vrhu splošne lestvice priljubljenosti kraljuje Justin Bieber.
  Foto: Viberate

Zaživel je Viberate - glasbeni Imdb

petek, 30. junij 2017, 16:02

Svetovno znan in priznan tehno didžej Uroš Umek in njegovi sodelavci so pred dobrim tednom poslali v spletno vesolje novost, z željo, da bi v svetovni glasbeni kaos vnesli nekaj reda. Spletno platformo, ki obljublja, da bo za glasbenike in poslušalce postala to, kar je Imdb za filmske igralce in filmoljube, so poimenovali Viberate.

“V svetu glasbe je ponudba tolikšna, da se uporabnik v njej težko znajde, izvajalec pa v tej gneči težko izstopi na površje. Platforma Viberate glasbenikom daje možnost, da se predstavijo, uporabnikom pa, da jih laže spoznavajo,” pojasni Vasja Veber, ki skupaj z Urošem Umekom in Matejem Gregorčičem tvori pogonski motor projekta Viberate. Ta nosi tudi primorski pečat, saj so kot kreativno silo povabili k sodelovanju izolsko produkcijo Riiba, na čelu z oblikovalko Matejo Tomažinčič in fotografom Luko Kašetom.

Spletna platforma, ki je zaživela pred dobrim tednom, se že ponaša z bogatim bazenom kar 130.000 glasbenih izvajalcev z vsega sveta in vseh glasbenih zvrsti. Velik del baze so že spravili pod streho s pilotnim projektom, ki so ga izpeljali pred petimi leti in je bil osredotočen na elektronsko glasbo. “Vsak glasbenik ima na portalu Viberate svoj profil, na katerem beležimo statistike aktivnosti s socialnih omrežij in predvajalnikov, torej s facebooka, twitterja, instagrama, youtuba in spotifyja. To so pokazatelji, ki denimo organizatorjem koncertov povedo, kako popularen je glasbenik pri poslušalcih,” razloži Veber. Uporabnik poleg tega dobi še informacijo o prihajajočih nastopih izbranega glasbenika, Viberate pa ga pripelje tudi do spletnega mesta za nakup vstopnic.

“Če potegnemo vzporednico s filmskim svetom, je Viberate za glasbenike približno to, kar je Imdb za igralce,” ponazori sogovornik. Tako kot Imdb tudi Viberate razvršča glasbenike v lestvice. Pove vam, denimo, da je v hip hop in r&b žanru najbolj popularen Drake, med rock/metal izvajalci pa skupini Coldplay in Linkin park. Izvajalce razvrsti v lestvico priljubljenosti tudi po državah izvora. Če kliknete na Slovenijo, denimo, se bodo na prvih petih mestih izpisali DJ Umek, Gramatik, Nina Pušlar, Laibach in Perpetuum Jazzile. S ponudbo “podobnih” izvajalcev, ki se prikaže pod izbranim, Viberate pri uporabnikih, podobno kot filmski Imdb, spodbuja tudi raziskovanje in širjenje glasbenih obzorij. ILONA DOLENC


Povej naprej: