• Milanski trg Duomo pred zasaditvijo palm.
    Milanski trg Duomo pred zasaditvijo palm.
    Foto: Wikipedia/Arbalete

Palme razdvajajo Milančane

četrtek, 16. februar 2017, 13:41

Palme na trgu Duomo v Milanu razdvajajo domačine.

MILAN > Na trgu Duomo v Milanu so posadili prve palme, ki pa že razdvajajo domačine. Razvnela se je tudi javna debata zagovornikov in nasprotnikov te novosti. Občina brani svojo odločitev in pravi, da je v mestnih zasebnih vrtovih že sedaj veliko palm. Arhitekt Marco Bay, ki se je podpisal pod projekt, je za časnik Corierre della Sera povedal: “Palme veselo živijo v mestu že več kot sto let, a vsakič, ko se pogovarjamo o drevesih, se prepiramo, tako tedaj, ko jih sadimo, kot takrat, ko jih obrezujemo.”

Med kritiki novosti je denimo krajinski arhitekt Paolo Pejrone, ki omenjeno spremembno vidi kot provokacijo. “Banane so vsekakor pogumna izbira, na meji kiča. Palme niso del zgodovine niti prihodnosti severne Italije, so eksotika sama po sebi,” je dejal za Corierre della Serra in dodal, da je trg Duomo zamišljen kot prazen prostor, ki bi tak moral tudi ostati.

Je pa novost všeč denimo umetnostemu kritiku Philippeju Daveriu, ki je za Corierre della Serra dejal: “Gre za idejo, ki mi je zelo všeč, predvsem zato, ker je babana simbol aktualne republike. Palme so bile tu že v 19. stoletju.”“Ne gre za afrikanizacijo Milana, kot je bilo rečeno, meni se zdi ideja domiselna, v skladu z zgodovino,” je dodal.

Spletno uredništvo


Povej naprej:

 

Mnenja