• Papež Frančišek
    Papež Frančišek

Pastirčka iz Fatime sta svetnika

sobota, 13. maj 2017, 16:29

Papež Frančišek je danes v romarskem središču Fatima za svetnika razglasil brata in sestro, ki se jima je leta 1917 kot otrokoma prikazala Marija. Na slovesnosti se je zbralo približno 500.000 ljudi, so ob sklicevanju na lokalne oblasti sporočili iz Vatikana.

LIZBONA > “Blažena Francisca Marto in Jacinto Marto razglašamo za svetnika, in ju uvrščamo na seznam svetnikov, kot takšna pa ju mora častiti tudi Cerkev,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal papež Frančišek.

Verniki z vsega sveta so napolnili prizorišče pred cerkvijo, na katerem je prostora za 400.000 ljudi. Približno 100.000 pa jih je razglasitev pastirčkov za svetnika spremljalo prek velikih zaslonov na okoliških ulicah. Po navedbah Vatikana, ki se sklicuje na lokalne oblasti, je tako dogodek skupno spremljalo 500.000 ljudi, kar je precej manj od pričakovanih 800.000 do milijon.

Trem pastirčkom - Franciscu in Jacinti Marto ter njuni sestrični Lucii dos Santos - se je Marija prvič prikazala 13. maja 1917 nad oljko. Do oktobra 1917 se jim je znova prikazala vsak 13. dan v mesecu. Naročila jim je, naj jo častijo ter molijo in delajo pokoro za grehe. Prikazovanja v Fatimi je Cerkev priznala leta 1930.

Francisca in Jacinto Marto, ki sta bila ob prikazanju stara sedem in devet let, je leta 2000 za blažena razglasil papež Janez Pavel II. Brat in sestra Marto sta bila prva za blažena razglašena otroka v zgodovini Cerkve, ki nista bila mučenca. Francisco je umrl leta 1919 star deset let, Jacinta pa leto dni kasneje v starosti 12 let, oba za špansko gripo. Oba sta pokopana v baziliki v Fatimi.

Tam je pokopana tudi tretja pastirica, Lucia dos Santos, ki je postala redovnica in umrla leta 2005, stara 98 let. Tudi zanjo je že sprožen postopek za beatifikacijo.

Cerkev verjame, da je Marija pastirčkom posredovala tri sporočila, tako imenovane tri skrivnosti iz Fatime, ki jih je kasneje zapisala Lucia v svojih spominih.

Razglasitev pastirčkov za svetnika je vrhunec dvodnevnega obiska na Portugalskem, ki ga je papež začel v petek. Po razglasitvi svetnikov bo imel Frančišek kosilo s portugalskimi škofi, popoldne pa se bo vrnil v Vatikan.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja