• Fotografija je simbolična.
    Fotografija je simbolična.
    Foto: Pixabay.Com

Prepoved burk v Avstriji povzroča težave policistom in morskim psom

torek, 10. oktober 2017, 13:12

Prepoved burk in drugih oblačil, ki zakrivajo obraz, ki je v Avstriji začela veljati ta mesec, povzroča nemalo preglavic policistom. V zakonodaji je namreč še nekaj sivih lis, pri katerih policisti ne vedo, ali naj dodelijo kazen. Zadnji v vrsti takšnih primerov je bil moški, oblečen v morskega psa.

DUNAJ > Prepoved nošenja burke in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz, je v Avstriji začela veljati 1. oktobra. Prepoved, za kršitev katere je predvidena denarna kazen 150 evrov, velja tudi za večino drugih oblačil, ki zakrivajo obraz.

Nova zakonodaja predvideva tudi nekatere izjeme, kot so maske oziroma kostumi na kulturnih prireditvah, delovna oblačila, kot so kirurške maske, ter šali v mrzlem vremenu.

“Gre za nov zakon, zato je normalno, da so še nejasnosti in sive lise, ki jih je treba razjasniti,” je za radio dejal predstavnik dunajske policije Manfred Reinthaler.

Policiste sta zbegala moški v kostumu morskega psa, maskote računalniškega podjetja McShark, ter dekle, ki je v hladnem vremenu kolesarilo s šalom preko obraza. “Poslanci niso določili temperature, ko lahko nosimo šal,” je dejal tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva,

Oblasti nimajo podatkov, koliko ljudi so doslej kaznovali zaradi nošenja burke ali nikaba, ki jih je bilo v Avstriji tudi pred prepovedjo redko videti v javnosti.

STA


Povej naprej: