Častno srce Sarajeva letos palestinskemu režiserju Elii Suleimanu

Palestinski režiser Elia Suleiman bo prejel letošnje častno srce Sarajeva, ki ga podeljujejo na Sarajevskem filmskem festivalu. Nagradili ga bodo za izjemen doprinos k filmski umetnosti ter v sklopu programa Posvečeno prikazali še retrospektivo njegovih izbranih filmov. Festival bo v 30. izdaji potekal od 16. do 23. avgusta.

 Foto: Sarajevo Film Festival
Foto: Sarajevo Film Festival

SARAJEVO > "V čast nam je, da lahko izrečemo priznanje avtorju in prijatelju sarajevskega festivala, ki z univerzalnim filmskim jezikom govori o osnovnih človeških vrednotah in čustvih: strahu in upanju, domu in domovini," je povedal direktor festivala Jovan Marjanović.

Režiser po njegovih besedah s prepoznavnim duhom, humorjem in globokim razumevanjem prikazuje kompleksnost našega bivanja ter osvetljuje absurde življenja z neprekosljivo jasnostjo in ganljivostjo.

Suleiman prikazuje "duha in identiteto Palestine z edinstvenim avtorskim slogom", je povedal Marjanović in ocenil, da v trenutno najtemnejših časih njegove domovine njegovo delo prispeva k razumevanju. Kot je še dodal, njegovo delo opominja na moč pripovedovanja zgodb, da spodbudi prepotreben dialog.

Suleiman je bil gost Sarajevskega filmskega festivala leta 2019, ko so v programu Open Air prikazali njegov film It Must Be Heaven. Pred tem je v letih 2016 in 2013 predsedoval sarajevski festivalski žiriji. Trenutno je umetniški svetovalec Filmskega inštituta v Dohi.

Bil je član žirije še na drugih filmskih festivalih, vključno v Benetkah in Cannesu. V Benetkah je leta 1996 prejel nagrado za najboljši prvenec za igrani film Chronicle of a Disappearance. V Cannesu je leta 2002 osvojil nagrado žirije s filmom Divine Intervention in nato leta 2019 še posebno omembo žirije za film It Must Be Heaven.


Najbolj brano